aa
Hugo: element odwrotny do danego argumentu musi spełniać
warunek, że po ich złożeniu otrzymujemy element neutralny
;−; i nie rozumiem, element neutralny zawsze dla mnie byl zerem a w każdym odwrotnym zachodzi
1.
2 * 2−1 = 1
x * x−1 = 1
ktoś wie o co chodzi ? To definicja elementu odwrotnego
5 wrz 21:04
daras: w dodawaniu jest zerem a w mnozeniu 1
5 wrz 21:05
Hugo: Proszę napisz mi jakiś przykład
5 wrz 21:06
RJS:
2+2=4
5 wrz 21:06
daras: 2 +0 = 2
2*1=2
5 wrz 21:07
daras: jak to mawiał Fronczewski 2*2= 3/4...niech pan jeszcze raz spyta
5 wrz 21:07
Hugo: Nie rozumiem

zróbmy na przykładzie może x
| | 1 | |
Element odwrotny to x−1 = |
| o jakie dodawanie wam chodzi? |
| | x | |
@daras: element odwrotny w "dodawaniu" to 0?
@RJS o co ci chodzi 2+2 = 4?
5 wrz 21:10
5 wrz 21:12
Hugo: Tam są dwie sprzeczne rzeczy raz piszą że
a+a'0
a*a'=1 //w tym przykladzie z dwójką
A na dole definicja z odwrotnymi
a+a'=1
a*a'=0
które jest prawdziwe?
5 wrz 21:18
Hugo: a) x = 1
1 + x' = 0
x' = −1?
1 * x' = 1
x = 1?
b) x = k
k + x'=0
x' = −k?
k*x' = 1
x' = 1k?
5 wrz 21:24
Dziadek Mróz:
Hugo, kiedyś wałkowaliśmy to.
Program ma policzyć sumę pewnych liczb i było coś w stylu:
int suma = 0; // bo 0 + i = i
for (int i = 1; i < 10; i++)
{
suma += i;
}
std::cout << "suma: " << suma << std::endl;
suma: 45
Kolejny miał policzyć iloczyn pewnych liczb:
int iloczyn = 1; // bo 1 * i = i
for (int i = 1; i < 10; i++)
{
iloczyn *= i;
}
std::cout << "iloczyn: " << iloczyn << std::endl;
iloczyn: 362880
5 wrz 21:35
Dziadek Mróz:
O elemencie neutralnym najpierw do sumy a później do iloczynu to jest.
5 wrz 21:36
Hugo: ;−−−−−−−;
Dziadek prosze łopatologicznie.
a) Sumujesz ciąg wyrazów i0 +....+i10
b) mnożysz ciąg wyrazów i0 +....+i10
"O elemencie neutralnym najpierw do sumy a później do iloczynu to jest."
o elemencie neutralnym suma jest? chce znaleźć odwrotność dwójki. Czyli mam ją zsumować 10
razy?.
:(( czy mógłbyś mi to jakoś prościej wytłumaczyc?
5 wrz 21:44
5 wrz 21:47
5 wrz 21:49
Hugo: Dziadek wejdziesz na gg

?
5 wrz 21:49
Hugo: 
Huh myśle ze można zamknąć temat poczytalem i m.in wiem juz.
5 wrz 22:02
Hugo: Mam też zagadnienie z modulo. Odwrotny element do modulo. NA wikipedi pisze o rozsz elemencie
Euklidesa. Ktoś mógłby spróbować mi to wytłumaczyc

?
5 wrz 22:04
Dziadek Mróz:
liczba odwrotna do x to y = 1/x, czyli x * y = x * 1/x = 1
5 wrz 23:11
Hugo: tak

!
Dziadku sprawdziłbyś mi drugiego posta? z Euklidesem i modulo

?
5 wrz 23:23