Oblicz jakim procentem liczby x jest liczba y, jeśli:
xi:
Jeśli mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam chociaż zacząć to zadanie to byłabym wdzięczna
5 wrz 19:54
5-latek: dla x
27=33
81= 34
9=32
Dla y 816= 216*416
1612= (42)16= 432
5 wrz 19:57
Ajtek:
No to się pobawmy z x:
teraz zapisuję wszystko jako potęgi liczby 3
wyciągam z licznika 3
26
skracamy licznik z mianownikiem i zostaje
x=4
Z y w podobny sposób, tylko zapisz jako potęgi liczby 2

.
5 wrz 19:58
Ajtek:
Witaj
5−latek 
.
5 wrz 19:58
5-latek: Witaj
Ajtek 
Pozdrawiam
Nie było Cie na forum czy ukrywales się pod innym nickiem ?
5 wrz 20:00
Ajtek:
Nie mam powodów się ukrywać. Po prostu miałem mało czasu "na przyjemności"

.
5 wrz 20:01
5-latek: Pewnie uczyles do egzaminow poprawkowych
5 wrz 20:03
Ajtek:
Miałem jednego poprawkowicza w lato, nawet nie raczył mnie poinformować czy zdał do 3 klasy

.
Ale nie mój to problem

.
5 wrz 20:04
5-latek : Nie wiem czy pamietasz
Aga1 .

Pojawila sie znowu na forum po dlugiej nieobecnosci
5 wrz 20:09
Ajtek:
Pamiętam.
5 wrz 20:14
Aga1.: Witajcie.
5 wrz 21:34
Ajtek:
Hej
Aga1. 
.
5 wrz 21:37