Oblicz
Natalia: Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y gdzie x≠y wyrażenie
| |x−y| − |y−x| | |
| ma stałą wartość: |
| √9x2 −18xy+9y2 | |
5 wrz 19:21
5-latek: 9x2−18xy+9y2= (3x−3y)2
5 wrz 19:48
:): |a|−|−a|
5 wrz 19:54
:): |a|=|−a| miało byc
5 wrz 19:54
Aga1.: Spójrz na licznik.
Zauważ, że Iy−xI=Ix−yI
5 wrz 21:38
Natalia: | | |x−y| + | x−y| | |
No tak, więc mamy |
| Ale co dalej?  |
| | 3|x−y| | |
10 wrz 20:40
Natalia: | | |x−y| + | x−y| | |
No tak, więc mamy |
| Ale co dalej?  |
| | 3|x−y| | |
10 wrz 20:40
J:
Ix − yI = I y − xI ... a teraz potrafisz ?
10 wrz 20:42
Janek191:
| | 2* I x − y I | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | 3*I x − y I | | 3 | |
10 wrz 20:42
J:
Daj
Janek ludziom pomyśleć, wtedy prędzej zrozumieją
10 wrz 20:43
PW: Zmieniłaś treść zadania na "+" w liczniku?
Mo to masz
10 wrz 20:44
Janek191:
To pewnie jednak będzie równe 0
10 wrz 20:45
RJS:
Właśnie bo jeśli zgodnie z pierwszym postem to licznik=0
|x−y|−|y−x|=|x−y|−|x−y|=0
10 wrz 20:46
Natalia: Powinien być + w poleceniu, źle przepisalam

. Do tego ze to 2/3 też doszłam ale myślałam ze
taka odpowiedź nie jest odpowiednim uzasadnieniem
10 wrz 21:08
RJS:
Jest, wszystko się skróci i otrzymasz stałą wartość, podstaw sobie np za x=2 i y =3 zobacz co
dostaniesz.
10 wrz 21:09