całki
bimbam: wzór
| cx + d | | c | | | |
| = |
| + |
| |
| ax + b | | a | | ax + b | |
ma zastosowanie tylko w przypadku, gdy w liczniku i mianowniku jest wyłącznie f. liniowa
5 wrz 18:07
:): BARDZO DZIWNE PYTANIE..........
5 wrz 18:08
bimbam: mam policzyć całkę
| | 2x2 + 7x + 20 | |
∫ |
| dx |
| | x2 + 6x + 25 | |
i się zastanawiałem, czy można go zastosować, bo w liczniku i mianowniku są wielomiany tego
samego stopnia
Czyli nie można.
5 wrz 18:23
:): | | 7 | |
zacznij raczej od obserwacji 2x2+7x+20=2(x2+ |
| +10)=2(x2+6x+25) |
| | 2 | |
5 wrz 18:28
:): MINUS coś tam...
5 wrz 18:28
:): tzn 2x2+7x+20=2(x2+6x+22)−5x−30
5 wrz 18:29
:): sorry za błędy....
2x2+7x+20=2(x2+6x+25)−5x−30
5 wrz 18:30
Mila:
Podziel licznik przez mianownik.
5 wrz 18:34
:): | 2(X2+6x+25)−5x−30 | | −5x−30 | |
| =2+ |
| |
| x2+6x+25 | | x2+6x+25 | |
5 wrz 18:35
:): potem
| | 5 | | 5 | |
−5x−30=−(x+30)=− |
| (2x+12)=− |
| (2x+6) −15 |
| | 2 | | 2 | |
i dalej
| | 5 | (2x+6) | | −15 | |
| =− |
|
| + |
| |
| x2+6x+25 | | 2 | x2+6x+25 | | x2+6x+25 | |
| | 5 | (x2+6x+25)' | | −15 | |
=− |
|
| + |
| |
| | 2 | x2+6x+25 | | x2+6x+25 | |
5 wrz 18:40
:): | | f'(x) | |
a masz wzorek na ∫ |
| dx |
| | f(x) | |
5 wrz 18:41
:): | | 1 | |
i zostaje ci całka −15∫ |
| dx |
| | x2+6x+25 | |
x
2+6x+25=(x+3)
2+16=(x+1)
2+4
2...
i taka całke też znajdziesz
5 wrz 18:42
bimbam: dzięki
5 wrz 18:59
Mariusz:
| | 2x2+12x+50−5x−30 | |
∫ |
| dx |
| | x2+6x+25 | |
| | 5x+30 | | 5 | | 2x+12 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx |
| | x2+6x+25 | | 2 | | x2+6x+25 | |
| | 5x+30 | | 5 | | 2x+6 | | 6 | |
∫ |
| dx= |
| (∫ |
| dx+∫ |
| dx) |
| | x2+6x+25 | | 2 | | x2+6x+25 | | x2+6x+25 | |
| 5 | | 2x+6 | | 15 | |
| ∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| 2 | | x2+6x+25 | | x2+6x+25 | |
| 5 | | 15 | |
| ln{|x2+6x+25|}+∫ |
| dx |
| 2 | | (x+3)2+16 | |
| 5 | | 15 | | 1 | |
| ln{|x2+6x+25|}+ |
| ∫ |
| dx |
| 2 | | 16 | | | |
| 5 | | 15 | | x+3 | |
| ln{|x2+6x+25|}+ |
| arctan( |
| ) |
| 2 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 15 | | x+3 | |
2x− |
| ln{|x2+6x+25|}− |
| arctan( |
| )+C |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Dzielenie pisemne się tutaj przydaje
Miałeś coś takiego
Ostatnio tak pocięli program że nie jestem tego pewny
5 wrz 20:52
bimbam: miałem dzielenie pisemne. Całka dawno rozwiązana. Dzięki
5 wrz 21:00
Mariusz:
Tutaj akurat bez tego by się obyło ale gdyby stopień licznika był znacznie większy
niż stopień mianownika a nie widać by było co dodać i odjąć aby się poskracało
to dzielenie pisemne pozwala zaoszczędzić współczynników które musiałbyś
przeznaczyć na wielomian
Już sam rozkład na sumę ułamków potrafi mieć dużo współczynników nieoznaczonych
więc gdybyś nie znał dzielenia musiałbyś ich użyć dużo więcej
5 wrz 22:13