Wykaż..
nika: wykaż że jeśli a i b są liczbami dodatnimi to
a+b ≥ 2√ab
5 wrz 16:45
x&y:
(√a−√b)2≥0 ⇔ a−2√ab+b≥0 ⇔ a+b≥2√ab
c.n.w
5 wrz 16:47
J:
⇔ a2 + 2ab + b2 ≥ 4ab ⇔ a2 − 2ab + b2 ≥ 0 ⇔ (a−b)2 ≥ 0 , a to jest zawsze prawdą
5 wrz 16:47
x&y:
5 wrz 16:48
PW: Sakramentalne.
Zauważyć, że dla dodatnich a i b jest a = √a2 i b =√b2 i przenieść wszystko na lewą
stronę, otrzymamy równoważną nierówność zawsze prawdziwą.
5 wrz 16:48
nika: nie rozumiem..
5 wrz 17:40
:): Pisząc a=x2 , b=y2 (moge tak..bo są nieujemne) twoje pytanie brzmi
Pokaż, że
x2−2xy+y2≥0..
5 wrz 17:55