Usuń niewymierność z mianownika zadania
nika: | √8 − 4 | | 2 + √2 | |
| * |
| = |
| 2 −√2 | | 2+√2 | |
5 wrz 16:13
J:
(a−b)(a+b) = a2 + b2
5 wrz 16:14
olekturbo: sprowadz do wspolnego mianownika i cie skroci z licznikiem
5 wrz 16:14
nika: chyba (a−b)(a+b) = a2 − b2 ?
5 wrz 16:18
J:
oczywiście ... = a2 − b2
5 wrz 16:18
nika: tyle, że potrzebauję rozwiąznie.. bo rozwiązałam, ale nie mam pojęcia, czy mam dobry wynik
5 wrz 16:27
J:
to pokaż wynik
5 wrz 16:28
trudneLO: Są kalkulatory online np. wolfram
5 wrz 16:29
5 wrz 16:31
J:
to nie jest zadanie " na kalkulator"
5 wrz 16:31
5 wrz 16:31
trudneLO: Jak nika rozwiązała, to może spokojnie sprawdzić.
5 wrz 16:33
nika: dziękuję bardzo Mila
5 wrz 16:40
5 wrz 16:40