złożenie funkcji
trudneLO: | | ⎧ | 3−x gdy x≥0 | |
| Dana jest funkcja f(x) = | ⎨ | | , sporządź wykres funkcji y=|f(f(x))|
|
| | ⎩ | 3+x gdy x<0 | |
Proste złożenia funkcji umiem zrobić, ale z tym sobie poradzić nie mogę.
5 wrz 16:00
PW: To jest proste. Ponieważ f działa inaczej na liczby ujemne niż na nieujemne, trzeba ustalić dla
jakich x funkcja f osiąga wartości nieujemne (licząc f(f(x)) zastosujemy wtedy "górny"
przepis), a dla jakich osiąga wartości ujemne (zadziała wtedy przepis "dolny").
5 wrz 16:07
J:
tam jest : f(f(x)) ?
5 wrz 16:07
trudneLO: Tak f(f(x)) i jeszcze wartość bezwzględna z tego.
3≥x ← "górny"
x<−3← "dolny"
O to chodzi ? Nie bardzo to rozumiem
5 wrz 16:25
5-latek:

Czerwony to wykres funkcji f(x)
5 wrz 16:29
trudneLO: 5−latek − a jak do tego doszedłeś ? Napiszesz, co zrobiłeś ? Chociaż skrótowo, bardzo proszę .
5 wrz 16:34
5-latek : Napiszse Ci
narysowalem wykres funkcji f(x)= 3−x ale zaznaczylem tylko czesc wykresu dla x≥0
Narysowalem wykres funkxji f(x)= 3+x ale zaznaczylem tylko ta czesc wykresu dla x<0
5 wrz 16:39
PW: Mącą z tymi wykresami, nikt nie kazał tak robić. Masz ustalić wzór na złożenie f(f(x), a potem
narysować wartość bezwzględną tej funkcji.
Niech x ≥ 0, wówczas y=f(x) = 3 − x jest liczbą nieujemną dla x∊[0, 3], a liczbą ujemną dla
x∊(3,∞).
Niech x < 0, wówczas y=f(x) = 3 + x jest liczbą nieujemną dla x∊[−3, 0), a liczbą ujemną dla
x∊(−∞, −3).
Wobec tego licząc f(f(x)) = f(y) zastosujemy:
− przepis "górny" dla nieujemnych y
− przepis "dolny" dla ujemnych y,
to znaczy
f(y) = 3 − y dla y ≥ 0
f(y) = 3 + y dla y < 0.
Wystarczy podstawić zamiast y wartości 3 − x lub 3 + x − będą to 4 decyzje, bo rozstrzyganie o
znaku y = f(x) wyodrębniło 4 przedziały.
No to jedziemy:
− dla x∊(−∞, −3)
f(f(x)) = f(y) = "przepis dolny" = 3 + y = 3 + (3 + x) = 6 + x;
− dla x∊[−3, 0)
f(f(x)) = f(y) = "przepis górny" = 3 − y = 3 − (3 + x) = − x
Poradzisz sobie dalej?
5 wrz 17:12
trudneLO: Nie było mnie chwilkę, przemyślę, jak będę miał dalej problemy to napiszę.
Bardzo Wam dziękuję
5 wrz 17:51
Eta:
Sorry
PW już więcej nie będę wchodziła w Twoje "klimaty"

Eta= x&y
5 wrz 18:57
PW: Uszanowania

. Staram się tłumaczyć jak umiem − człowiekowi, który nie umie.
5 wrz 19:00
Eta:
Nic tu po mnie <pap2>.... lepiej poczytać dobrą książkę
5 wrz 19:06
Eta:
miało być:
5 wrz 19:08
daras: albo
5 wrz 20:42