Oblicz wartość wyrażenia sin(alfa) * cos(Beta) - cos(alfa) * sin(Beta), jeśli tg
alexaa:
Oblicz wartość wyrażenia sin(alfa) * cos(Beta) − cos(alfa) * sin(Beta), jeśli tg(A)= 34,
ctg(B)= 1 i alfa,beta należą do III ćw. układu.
−−−−−
Z tg(alfa) obliczyłem że sin(A) = 3 , cos(A)= 4. Wiem że ctg(B)= 1 i że jest to cos(B) /
sin(B).
Co dalej bo nie wychodzi, w odp. jest − √210 (minus pierw. z dwóch przez 10)
5 wrz 15:29
x&y:
ctgβ=1 i β∊(180
o, 270
o) ⇒ β=225
o bo ctg225
o= ctg(180
o+45
o)= ctg45
o=1
| | √2 | |
wtedy sinβ= cosβ=sin225o= − |
| |
| | 2 | |
| | y | | 3 | |
tgα= |
| = |
| , y= −3 i x= −4 r=√x2+y2=√25=5 |
| | x | | 4 | |
| | y | | 3 | | x | | 4 | |
⇒ sinα= |
| = − |
| i cosα= |
| = − |
| |
| | r | | 5 | | r | | 5 | |
to
| | √2 | |
W=....= podstaw dane i otrzymasz ..... odpowiedź = − |
| |
| | 10 | |
5 wrz 15:58
Bogdan:
Czy takie są warunki zadania?
| | 3 | | 3 | |
tgα = |
| i ctgβ = 1 i α, β ∊ (π, |
| π) |
| | 4 | | 2 | |
sinα cosβ − sinβ cosα = ...
5 wrz 16:01
Bogdan:
a przy okazji: sinα cosβ − sinβ cosα = sin(α − β)
5 wrz 16:02
x&y:
sinα*cosβ−cosα*sinβ= sin(α−β)
5 wrz 16:03
x&y:
5 wrz 16:03
alexaa: Bogdan: tak takie są warunki zadania. x&y dziękuję za wyjaśnienie
5 wrz 16:20
Bogdan:
pytałem, bo stosujesz dla tej samej wielkości rózne oznaczenia: α i A, β i B
5 wrz 16:29