wartość bezwzględna
martaa: witam czy ktoś pomoze rozwiazac mi to zadanie

I z − i I = I z + 3i I
5 wrz 13:01
PW: Moduł w ciele liczb zespolonych oznacza to samo co w ciele liczb rzeczywistych − odległość
między odejmowanymi liczbami.
Tak jak |x − 5| oznacza odległość między x a 5, tak samo |z − 5i| oznacza odległość między
liczbami z oraz 5i. Różnica w wyobrażaniu sobie tego na rysunku polega na tym, że liczby
rzeczywiste interpretuje się na osi liczbowej, a liczby zespolone − na płaszczyźnie. Trzeba
więc narysować liczbę i oraz liczbę (−3i), czyli punkty A = (0,1) oraz B = (0, −3); zadanie
polega na wskazaniu takich punktów płaszczyzny, które są jednakowo oddalone od tych punktów.
Jak wiadomo zbiór punktów jednakowo oddalonych od końców odcinka to symetralna tego odcinka.
Rozwiązanie "rysunkowe" sprowadza się do narysowania symetralnej odcinka AB. Podanie wzoru na
liczby zespolone spełniające zadane równanie polega na napisaniu równania symetralnej i
"sprzedaniu" tego równania w formie zespolonej (iksy − część rzeczywista, igreki − część
urojona).
5 wrz 16:45