jak obliczyc to rownanie
adam: 2xy−2/x2=0
x2−1/y2=0
5 wrz 12:27
Aga1.: Jakie masz polecenie?
Widzę dwa równania
5 wrz 12:52
adam: wyznaczyc X i Y
5 wrz 12:55
zombi: Z drugiego równania masz
| | 1 | | 1 | | −1 | |
x2 = |
| , czyli x = |
| lub x = |
| . Rozpatrujesz dwa przypadki, podstawiając |
| | y2 | | y | | y | |
do pierwszego równania. Dalej ty.
5 wrz 12:57
J:
ja widzę to tak:
x≠ 0 i y ≠ 0
2xy − 2 = 0 ⇔ xy = 1
x2−1 = 0 ⇔ x = 1 lub x = − 1
dla x = 1 y = 1
dla x = −1 y = −1
Odp: (1,1) lub (−1,−1)
5 wrz 13:02