Planimetria
Medyk : Długość jednego z boków trojkata jest równa 6 a cosinus kata leżącego przy tym boku wynosi 1/3.
Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trojkat, jeżeli promień okręgu na nim opisanego jest
równy 9.
5 wrz 11:23
Eta:
| | 1 | | 2√2 | |
c=6 , R= 9 , cosβ= |
| ⇒ sinβ= √1−19= |
| |
| | 3 | | 3 | |
z tw. sinusów
| b | |
| =2R ⇒ b=2R*sinβ=...... |
| sinβ | |
z tw. kosinusów : b
2=c
2+a
2−2ac*cosβ ⇒ ........ a=20
| | a+b+c | | 2P | |
P=rp , p= |
| ⇒ r= |
| |
| | 2 | | a+b+c | |
to r=.................. dokończ
5 wrz 13:12