Wykaż....
Karol : Wykaż ,że istnieje nieskończenie wiele trójek (x,y,z) dodatnich liczb całkowitych spełniających
równanie:
x(y−x)+y(z−x)=6
Proszę o jakieś wskazówki do rozwiązania tego zadania
5 wrz 09:02
ICSP: "OMG" − zadanie 2
5 wrz 09:23
5 wrz 09:24
Mariusz:
Podobne ale nie takie same
x(y−x)+y(z−x)=6
xy−x2+yz−xy=6
−x2+yz=6
yz=6+x2
Jeśli przyjmiemy za y jedynkę a za x dowolną liczbę całkowitą
to otrzymamy trójki
(x,1,6+x2)
Nie są to wszystkie trójki ale wobec dowolności x
wystarczy aby pokazać że jest ich nieskończenie wiele
5 wrz 21:12
Mariusz: x jest dowolną liczbą całkowitą dodatnią stąd
trójek jest nieskończenie wiele (niektórzy lubią mówić przeliczalnie wiele )
5 wrz 21:19