Liczby naturalne
paweł: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Wykaz ze dla każdej liczby naturalnej n liczba n5−n jest
podzielna przez 30. Doszedłem do postaci n(n−1)(n+1)(n2+1)
4 wrz 22:19
zombi: n(n−1)(n+1)(n2+1) i tutaj znany w tego typu zadaniach, być może nowy dla ciebie triczek.
Chcemy na siłe dostać podzielność. tzn
n2 + 1 = n2 − 4 + 5, czyli mamy
n5−n = n(n−1)(n+1)(n2−4+5) = n(n−1)(n+1)(n2−4) + 5n(n−1)(n+1) =
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) + 5n(n−1)(n+1).
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) − ta część jest na pewno podzielna przez 30, bo jest podzielna przez 6 i
5 (uzasadnij)
5n(n−1)(n+1) − ta część jest podzielna przez 6 i przez 5, bo to iloczyn 5. Uzasadnij, dlaczog
przez 6 jest podzielna.
4 wrz 22:23
Mila:
n2+1=n2−4+5=(n−2)*(n+2)+5
n(n−1)(n+1)(n2+1)=n*(n−1)*(n+1)*[(n−2)*(n+2)+5]=
=n*(n−1)*(n+1)*(n−2)*(n+2)+5*n*(n−1)*(n+1) porządkujemy iloczyny
=(n−2)*(n−1)*n*(n+1)*(n+2)+5*(n−1)*n*(n+1)
Pierwszy składnik sumy jest iloczynem pięciu kolejnych liczb całkowitych
a drugi iloczynem liczby 5 przez 3 kolejne liczby ..
Wyciągaj wnioski.
4 wrz 22:26
paweł: Skąd wziąłeś tę drugą część?
4 wrz 22:27
paweł: jesteście studentami?
4 wrz 22:31
Mila:
Skopiuj linijkę, której nie rozumiesz.
4 wrz 22:34
paweł: Rozumiem,tylko dlaczego te składniki sumy są podzielne przez 6?
4 wrz 22:35
Mila:
Wśród 3 kolejnych liczb naturalnych jedna jest podzielna przez 3 i co najmniej jedna jest
parzysta, zatem
iloczyn dzieli się przez 2 i przez 3 ⇔dzieli się przez 6.
Wypisz sobie kilka trójek, to zrozumiesz.
4 wrz 22:39
paweł: No podobną, kwestię omawiałem kilka zadań wcześniej. Dzięki za pomoc.
4 wrz 22:44
paweł: No podobną, kwestię omawiałem kilka zadań wcześniej. Dzięki za pomoc.
4 wrz 22:44
Mila:
4 wrz 23:13