Oblicz
Natalia: Zapisz wyrazenie w najprostszej postaci bez uzycia symbolu wartości bezwzględnej: {x
2 +4x + 4}
−
√x2 − 8x + 16 gdy x nalezy do (4;
∞) według mnie −2x−6 ale odpowiedzi twierdzą inaczej
4 wrz 21:23
zombi: √x2+4x+4 − √x2−8x+16 = √(x+2)2 − √(x−4)2 = |x+2| − |x−4|, ale wiemy, że x>4, czyli
pod obiema modułami mamy dodatnie wartości, więc opuszczamy bez ekstra minusa. Czyli
x+2−(x−4) = 6.
4 wrz 21:29
5-latek: |x+2|−|x−4|
|x+2| dla x∊(4,∞)=x+2
|x−4| dla x∊(4,∞)= 4−x
x+2−(4−x)=
4 wrz 21:32
5-latek: Ja się pomyliłem

napisz jak zrobil to
zombi
4 wrz 21:33
Eta:
x+2−(x−4)=...
6 jak też podał
zombi
"małolatek" ... źle
4 wrz 21:36
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Chyba jednak nie pojde do 1 klasy jeszcze , bo według mnie wyszlo 5−4=−1 a nie 1
4 wrz 21:38