Działka budowlana ma kształt nieregularnego czworokąta
Tyryryr:

Działka budowlana ma kształt nieregularnego czworokąta. Wyniki pomiarów wykonanych przez
geodetę są przedstawione na rysunku. Oblicz pole powierzchni tej działki. Podaj wynik
przybliżony z dokładnością do 1 m
2
Wiem, że muszę podzielić ten czworokąt na dwa trójkąty. Tak też zrobiłam. I obliczyłam pole
trójkąta ABC: P =
12 * 60 * 30 * sin 150 st.
Wyszło 450 m
2
I teraz zaczyna się mój problem, gdyż nie wiem co mam zrobić.
Próbowałam wyliczyć a z twierdzenia cosinusów, ale wychodzi mi bardzo dziwny wynik. mianowice,
że a= 30
√5 + 30
√2 √3
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
4 wrz 18:56
Aga1.: Wyszło Ci
a2=4500+1800√3?
4 wrz 19:24
Janek191:
P
1 = 0,5*60*30*sin 150
o = 900*0,5 = 450
| | √3 | |
a2 = 602 + 302 − 2*60*30*cos 150o = 3600 + 900 − 3 600* (− |
| ) = 4500 + 1800 √3 = |
| | 2 | |
≈ 4 500 + 3 114 ≈7 614
oraz
a
2 = 50
2 + 40
2 − 2*50*40*cos δ = 2500 + 1600 − 4000*cos δ
7 614 = 4 100 − 4000*cos δ
4000 cos δ = − 3 514
cos δ = − 0,8785
cos
2δ = 0,7718
sin
2δ = 1 − 0,7718 = 0,2282
sin δ = 0,4777
P
2 = 0,5*50*40*0,4777 =477,7 ≈ 478
4 wrz 19:29
PW: Poprzestałbym na policzeniu a2. Następnie − korzystając z faktu, że trójkąty ABC i ABD mają
jednakowe obwody − obliczyć stosunek ich pól posługując się wzorem Herona. Obwody są
jednakowe, więc ten stosunek nie będzie taki koszmarny − coś się skróci.
4 wrz 19:32
hh: w odpowiedziach jest ≈920m
4 wrz 18:49
Mila:
Tak jak u
Janka, tylko bez obliczania
√3 przy wartości a
2.
4500+1800
√3=2500+1600−2*50*40* cos ∡D
400+1800
√3=−4000*cos ∡D
4+18
√3=−40*cos ∡D
2+9
√3=−20*cos ∡D
| | 2+9√3 | |
cos ∡D=− |
| ≈0.879≈0.88 |
| | 20 | |
sin
2∡D≈1−0.88
2
sin∡D≈0.47
| | 1 | |
PΔACD≈ |
| *40*50*0.47=470 |
| | 2 | |
P
ABCD≈470+450=920
=================
4 wrz 20:41
janek191:
5 wrz 16:55