granica przy użyciu de lapitala
Razor2: Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej granicy. Trzeba wykorzystać regułe De L'Hospitala.
\Limx\to pi/2 tgx1/{x−pi/2}. Przepraszam za chaos z przykładzie, ale nie umiem jeszcze
dobrze korzystać, z tego sposobu obrazowanie.
4 wrz 14:42
J:
spróbuj tak:
| | ln(tgx) | |
= lim eK , gdzie K = |
| |
| | | |
4 wrz 15:56
J:
Dla ułamka: K , zastosuj regułę H
4 wrz 15:57
Razor2: tak właśnie robiłem, ale nie wychodzi mi reguła H dla k, bo u mnie wychodzi nieśkończoności
przez 0
4 wrz 17:14
J:
| | 1 | | cos3 | | 0 | |
lim K = |
| = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | tgx*cos2 | | sinx | | 1 | |
zatem ... lim e
K = [e
0] = 1
4 wrz 18:54
J:
sorry ... źle
4 wrz 19:01
J:
| | 1 | | 2 | | 2 | |
lim K = |
| = lim |
| = [ |
| ] = + ∞ |
| | tgx*cos2x | | sin2x | | 0 | |
czyli: lim f(x) = e
∞ = +
∞
4 wrz 19:15
Razor2: tak myślałem, że wychodzi nieśkończoność
wynika z tego, że błąd w odpowiedzi
5 wrz 20:01