zbiory
zbiory: Udowodnic, ze zbior A={x∈R:sin(x)∈Q} jest przeliczalny.
4 wrz 14:23
daras: jest to zbiór skończony a więc przeliczalny
4 wrz 16:31
daras: ale chyba jednak nie
4 wrz 16:32
daras: sry niech się Wielcy Magicy tutejsi lepiej wypowiedzą
ja od takich tematów uciekałem na studiach
4 wrz 16:33
zbiory: ?
4 wrz 19:00
PW: Zbiór wartości funkcji sinus to odcinek [−1, 1]. Zbiór liczb wymiernych zawartych w tym odcinku
jest przeliczalny (bo cały zbiór liczb wymiernych jest przeliczalny). Skoro wymierne wartości
funkcji sinus stanowią zbiór przeliczalny, to również odpowiadający tym wartościom zbiór
argumentów na przedziale o długości jednego okresu jest przeliczalny, gdyż każda wartość jest
przyjmowana co najwyżej dwukrotnie. Zbiór R zawiera przeliczalną liczbę przedziałów o długości
jednego okresu. Jakaś konkluzja i koniec.
4 wrz 19:43
zbiory: Bo ten zbior A jest zbiorem argumentow dla ktorych sinus jest wymierny tak?
4 wrz 20:00
zbiory: ?
4 wrz 20:43
daras: dla mnie np. √2 jest niewymierny,
wartości sinusa są liczbami rzeczywistymi a "odcinek" <−1; 1> choć ograniczony, to zawiera ich
nieskończenie wiele bo pomiędzy dwiema wartościami można wstawić ich miliony, to tak jak z
rozdzielczością obrazu i pikselami
ale to tylko moja opinia, matematycy są zawsze mało praktyczni, w fizyce ten kres istnieje,
jest nim h kreślone
4 wrz 21:06
zombi: PW wyjaśnił. Wiadomo, że ℕ ~ ℚ, czyli ilość wymiernych wartości jest przeliczalna. Biorąc
pod uwagę same iksy z odcinka [0,2π]
mamy ich przeliczalną ilość, ale jako, sinus jest okresowy, to dla danego konkretnego iksa mamy
jeszcze x+2kπ, gdzie k∊ℤ, a ℤ~ℕ, więc moc naszego zbioru jest mniejsza niż
ℕ2
4 wrz 21:17
zombi: może nie tyle mniejsza co po prostu zbiór tych naszych iksów jest równoliczny z Ń2
4 wrz 21:18
daras: Ilość wymiernych wartości na pewno jest przeliczalna a tych niewymiernych ?
4 wrz 21:29
zombi: Niewymiernych jest mocy continuum
4 wrz 21:30
daras: no właśnie...a to dla mnie niepoliczalne jest
4 wrz 21:37
zbiory: To jaka jest poprawna odpowiedz?
4 wrz 23:32
zbiory: ?
5 wrz 15:54
zbiory: ?
5 wrz 16:19
zbiory: Czyli jaka jest odpowiedz poprawna?
5 wrz 17:36
PW: Miałeś coś udowodnić, a nie "udzielić odpowiedzi", litości!
5 wrz 17:39
:): Po prostu najpierw rozważ sobie np zbiiory [0,π], [π,2π] itd..
i teraz kolejno
A∩[0,π]
A∩[π,2π] itd... ( [−π,0]..........)
Teraz jak je wysumujesz to dotaniesz całe A
wystarczy pokazać, że każdy z tych zbiorów jest przeliczalny , Potem mamy przeliczaną sumę
przeliczalnych , która jest przeliczalna
Na każdym takim zbiorze sinus jest różnowartościowy więc
Dla każdej wartości wymiernej jaką przyjmuje sinus (na tym przedziale) odpowiada jakaś 1
KONRETNA WRTOŚĆ
Wymierne wartości sinusa na tym przedziale są zbiorem przeliczalnym, więc zbiór argumentów też
jest przeliczalny (INIEKCJA)
5 wrz 17:43
:): (te punkty graniczne −π,0,π,2π.. można sobie darowac)
5 wrz 17:44
zbiory:
A jakby to wygladalo z przeciwobrazem zbioru Q wzgledem funkcji sinus
f−1[Q]=?
5 wrz 22:04
:): to jest dokładnie to samo pytanie


Przecież jeżeli f(x)=sin(x)
to f
−1(A)={ x ∊R :f(x) ∊A}......................
6 wrz 01:11
zbiory: No tak, ale jak udowodnic, ze przeciwobraz zbioru Q wzgledem funkcji sinus jest przeliczalny?
6 wrz 08:38
zbiory: ?
6 wrz 11:56
6 wrz 13:18