Granica
Piotrek: | | 2n*5n*(n+2) | |
limn→∞ |
| |
| | 2n+2*5n+1*(n+1) | |
Proszę o pomoc nie wiem jak się do tego zabrać (n+2) i (n+1) zredukowałem, a dalej nie potrafię
4 wrz 12:02
Piotrek: up
4 wrz 14:28
ICSP: podziel licznik i mianownik przez 5n * n2
4 wrz 14:32
Piotrek: Nie czaje ?
4 wrz 14:51
Piotrek: Nie da się prościej ?
4 wrz 14:54
ICSP:
dzielimy licznik i mianownik przez 5
n * n
2 :
Potem upraszczasz i liczysz granicę.
4 wrz 14:54
Piotrek: Oki, ale nie ma innego sposobu w sensie łatwiejszego ?
4 wrz 14:57
ICSP: przecież to jest najprostszy sposób liczenia granic
4 wrz 15:00
Piotrek: Serio ? Dla mnie najprostsza to wyciąganie przed nawias, na takie coś bym nie wpadł
4 wrz 15:01
ICSP: no to wyciągnij 5n * n2 przed nawias w liczniku i mianowniku.
4 wrz 15:05
Piotrek: Da się to rozwiązać metodą wyciągania przed nawias ?
4 wrz 15:05
Piotrek: No tak tylko skąd akurat wartość 5n*n2 ? Nie wiem jak na to wpadłeś
4 wrz 15:06
Piotrek: Pytam, bo dzisiaj przez prowadzącego zostałem zaskoczony, stwierdził, że nie umiem tego
rozwiązać w takiej postaci jakiej tutaj to przedstawiłem bez mnożenia tego wyrażenia przez
5n*n2.
4 wrz 15:10
Aga1.: Kiedyś się dzieliło się licznik i mianownik przez "coś" , a teraz wyłącza z licznika i
mianownika to "coś".
Na jedno wychodzi.
n2 wyłączasz, bo po wymnożeniu w mianowniku występuje n2, o ile (2n+2) jest w nawiasie i 5n
4 wrz 15:37
Piotrek : No właśnie nadal nie wiem jak wyłączyć wspólny czynnik przed nawias.
4 wrz 18:05
Aga1.: licznik
| | 2 | |
2n*5n(n+2)=5n(2n2+4n)=5n*2n2(1+ |
| ) |
| | n | |
4 wrz 19:28
Aga1.: Co Ci wyszło w mianowniku?
4 wrz 19:29
Piotrek: | | 2 | |
Właśnie to rozpracowuje.... Nie rozumiem dlaczego 5n*2n2(1+ |
| ) ? Skoro |
| | n | |
4 wrz 20:38
Aga1.: 5
n jest przed nawiasem, więc zostaw go w spokoju
| | 2n2 | | 4n | |
2n2+4n=2n2( |
| + |
| )=... |
| | 2n2 | | 2n2 | |
Jak wyłączasz 2n
2 przed nawias, to każdy składnik sumy w nawiasie dzielisz przez 2n
2
4 wrz 22:05
Piotrek: Mianownik zrobiłem tak nie wiem czy jest dobrze:
5n+1(2*(n+1)+2n)
4 wrz 22:50
Aga1.: | | 2 | | 1 | |
(2n+2)*5n+1(n+1)=5n*5(2n2+2n+2n+2)=5n*10n2(1+ |
| + |
| ) |
| | n | | n2 | |
5 wrz 07:37
Piotrek: Zgubiłem się, nie wiem skąd biorą się 2n+2
5 wrz 11:30
Piotrek: Oki, już zrozumiałem
5 wrz 11:32
5 wrz 11:47
Aga1.: Tak.
5 wrz 12:50
Piotrek: Dziękuje bardzo
5 wrz 13:55
Piotrek: Dość opornie myślę, ale dzięki Tobie zrozumiałem krok po kroku jak się rozwiązuje tego typu
zagadnienie, dzięki jeszcze raz !
5 wrz 13:56
Aga1.:
5 wrz 14:02