Dla jakich parametrow k i d wielomiany sa rowne
Sada: Dla jakich parametrów k i d wielomiany są równe
W(x)=4x3− 2x2+5x−7
V(x)=4x3+kx2−3x2−5x+d−4
Jak mam się za to zabrać?
3 wrz 23:55
RJS:
Przyrównać.
k=2
d−4=−7⇒d=−3
3 wrz 23:57
Janek191:
Musi byc :
− 2 = k − 3
d − 4 = − 7
Pewnie jest pomyłka ,bo współczynniki przy x są różne, a powinny być równe.
3 wrz 23:59
Sada: No właśnie myślałem, że to taki haczyk w zadaniu, ale pewnie po prostu źle przepisalem z
tablicy. Dzięki wielkie😃
4 wrz 00:03
Janek191:
k x2 − 3 x2 = ( k −3) x2
4 wrz 00:05