równania wymierne
marcik: Proszę o pomoc z tym przykładem

|
−xx+1|=−|x|
rozwiązaniem ma być x=0
3 wrz 22:53
marcik: Bardzo proszę o pomoc

!
3 wrz 23:01
Eta:
założenie x≠ −1 i |−x|=|x|
|x|= −|x|*|x+1| ⇒ |x|(1+|x+1|)=0 ⇒ |x|=0 lub |x+1|=−1 −− sprzeczność
zatem |x|=0 ⇒ x=0
3 wrz 23:11
Mila:
Dla x≠−1 mianownik różny od zera.
Lewa strona równania :
Prawa strona równania:
−|x|≤0 stąd wniosek:
Obie strony równania równe zero i x≠−1⇔x=0 (licznik równy 0 wtedy i prawa strona równania jest
równa 0))
3 wrz 23:11
Janek191:
| I −x I | |
| = − I x I , dla x ≠ 0 dzielimy przez − I x I |
| I x + 1 I | |
| 1 | |
| = 1 ⇒ x = 0 − sprzeczność lub x = − 2 też sprzeczność |
| I x + 1I | |
Dla x = 0 mamy
0 = 0
Odp. x = 0
=======
3 wrz 23:15
Eta:
3 wrz 23:16
marcik: Dziękuję
3 wrz 23:20
Aga1.:

Można też rozwiązać graficznie.W tym przypadku nie jest to metoda najszybsza.
4 wrz 08:24