Wykres funkcji
przedszkolak:

Na rysunku jest przedstawiony wykres funkcji f. Naszkicuj wykres funkcji g, określonej wzorem
g(x) = −f(−x), a następnie podaj:
a) zbiór rozwiązań równania g(x) = 0
b) zbiór rozwiązań nierówności g(x) ≥ 5
c) wartość wyrażenia g(−5) * g(−4) + g(2)
d) najmniejszą wartość funkcji g.
Mila:

f(x)
Symetria względem OY⇒
h(x)=
f(−x)
Teraz będzie symetria względem OX i trzymasz wykres ⇒
g(x)=−f(−x)
Albo za jednym zamachem
wykres f(x) przekształcić przez symetrię względem
punktu (0,0)
Dalej potrafisz?