Oblicz
Natalia: |x+3| + |x−2| gdy x nalezy do (−∞;−3) Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci bez użycia
symbolu wartości bezwzględnej.
3 wrz 22:13
Janek191:
x ∊ (−∞ ; − 3) ⇒ x + 3 < 0 ⇒ I x + 3 I = − (x + 3 ) = − x − 3
oraz
x − 2 < 0 ⇒ I x − 2 I = −( x −2) = − x + 2
więc
I x + 3 I + I x − 2 I = ( − x − 3) + ( − x + 2) = − 2 x − 1
3 wrz 22:21
Eta:

Dla x∊(−
∞, −3) obydwa wyrażenia pod modułami zmieniają znaki
|x+3|+ |x−2| = −x−3−x+2 = −2x−1
3 wrz 22:51
Janek191:

A Natalia już śpi ?
3 wrz 22:59
Natalia: Tak poszłam już spać wczoraj

Dzięki za pomoc !
4 wrz 20:58
teusz: Dobry wieczór

Mam pytanie odnośnie postu Janka z 22:21
x+3<0 jest dlatego mniejsze od 0 ponieważ przedział zawiera liczby mniejsze od 3 gdyż przedział
nie jest zakończony ">" (zamknięty?) wiec nie może być mniejsze bądź równe 0, tak? Mam
nadzieje ze dobrze wytłumaczyłem o co chodzi w moim zapytaniu
4 wrz 21:59
Aga1.:

Ix+3I=x+3, gdy x+3≥0
Ix+3I=−(x+3), gdy x+3<0, czyli x<−3 , czyli x∊(−
∞,−3)
5 wrz 14:11