Pochodne
MysteriousCore: Policz pochodną:
(a2√4R2−a2 + 2a2R) / 6
3 wrz 21:53
RJS:
Pochodną po a czy R ?
3 wrz 21:54
MysteriousCore: R traktuj jako normalną liczbę, a jest niewiadomą
3 wrz 21:57
Mila:
| 1 | | 1 | |
| *[2a√4R2−a2+a2* |
| *(−2a)+4aR]= |
| 6 | | 2√4R2−a2 | |
| | 1 | | a3 | |
= |
| *[2a√4R2−a2− |
| +4aR]= |
| | 6 | | √4R2−a2 | |
| | 1 | | 2a*(4R2−a2)−a3 | |
= |
| *[ |
| +4aR]= |
| | 6 | | √4R2−a2 | |
dokończ przekształcenia
3 wrz 22:20
MysteriousCore: A czy nie powinno być tak?
| 1 | | 1 | |
| (2a√4R2−a2 * |
| * (−2a) +4Ra) |
| 6 | | 2√4R2−a2 | |
3 wrz 22:39
Mila:
Pochodna iloczynu:
[f(x)*g(x)]'=f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x)
3 wrz 23:02
3 wrz 23:04
MysteriousCore: Faktycznie mój błąd, dzięki wielkie za pomoc
3 wrz 23:11
Mila:
3 wrz 23:12