zbiory
zbiory: | | 1 | |
Udowodnic, ze zbior A={x∈R:sin(x)= |
| } jest przeliczalny, odwolujac sie wprost do definicji |
| | 2 | |
zbioru przeliczalnego.
3 wrz 21:47
zbiory: ?
3 wrz 22:06
Janek191:

Może tak ? :
| | π | | 5 | |
x = |
| + 2π*k lub x = |
| π + 2π*k |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
A = { f(k) = |
| + 2π k} B = { g(k) = |
| π + 2π k } , gdzie k − dowolna liczba |
| | 6 | | 6 | |
całkowita
A − zbór przeliczalny B − zbiór przeliczalny
więc
A ∪ B − zbiór przeliczalny
3 wrz 22:09
zbiory: Dlaczego zbiory A i B sa przeliczalne? Jak to wykazac?
3 wrz 22:39
Janek191:
Bo istnieje funkcja f która każdej liczbie całkowitej k przyporządkowuje liczbę
zatem zbór A jest równoliczny ze zbiorem liczb całkowitych ( który jest przeliczalny ).
Analogicznie z funkcją g i zbiorem B , itd.
3 wrz 23:04
zbiory: dziekuje
4 wrz 11:44