Nie wiem co z tym zrobić
Angela: −x−5√9−x +4=0
3 wrz 21:22
Janek191:
4 − x = 5√ 9 − x ; x ≤ 9
Podnosimy obustronnie do kwadratu
3 wrz 21:25
J:
1) załozenie
2) ⇔ 5√9−x = x − 4
teraz:
załozenie: x − 4 ≥ 0 i obustronnie do kwadratu
3 wrz 21:25
J:
@
Janek ...mało założeń
3 wrz 21:26
Janek191:
Fakt
3 wrz 21:30
ICSP: po ustaleniu dziedziny :
9 − x − 5√9 − x −5 = 0
Podstawienie t = √9 − x sprowadzi równanie do równania kwadratowego.
3 wrz 21:32
5-latek: Wszyscy tylko zalozenia , dziedzina .
A metoda analizy starożytnych ? Czyzby poszla już w zapomnienie ?

To jest równanie wiec można ja zastosować
3 wrz 21:34
PW: Prawdę mówiąc warunek x − 4 ≥ 0 to nie jest założenie, ale już pewien element rozumowania
prowadzącego do znalezienia rozwiązań. Po prostu myślimy tak:
− w równaniu
5√9−x = x − 4
lewa strona jest nieujemna, gdyby więc prawa była ujemna, to rozwiązań nie ma. Dlatego
wykluczamy x < 4 − dla takich x rozwiązań na pewno nie ma. Nie jest to jednak założenie,
ale pomysł na szukanie rozwiązań.
3 wrz 21:37
daras: no widzisz Angela ile zamieszania narobiłaś swoim równaniem

a starożytni nie znali liczb ujemnych
btw. rozwiązałaś juz to
4 wrz 14:19
5-latek: Ciekawe czy znali pojecie długu ?
4 wrz 16:36