Troche z fizyki
FanToms: Tutaj mam pewne zadanko z fizyki i bardzo bym prosił o pomoc
Mając równanie x(t)= 0,1 sin*(pi/2*t) oblicz prędkośc końcową, amplitude, okres, częstosliość,
prędkośc liniową.
7 gru 20:13
Rudy: To jest ruch periodyczny, nie ma prędkości końcowej.
Amplituda to 0,1
| | ω | | | | 1 | |
częstotliwość f = |
| = |
| = |
| Hz |
| | 2π | | 2π | | 4 | |
7 gru 20:18
Rudy: prędkość liniow jest pierwszą pochodną funkcji drogi:
| | π | | π | | π | |
v(t) = s'(t) = [0,1 sin( |
| t)]' = 0,1 |
| cos ( |
| t) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 gru 20:20
FanToms: f= w/2pi to jest wzór na częstoliwosc

W jaki sposob wyliczyłes amplitude ?
I jaka jest prędkośc liniowa ?
7 gru 20:22
FanToms: f= w/2pi to jest wzór na częstoliwosc

W jaki sposob wyliczyłes amplitude ?
I jaka jest prędkośc liniowa ?
7 gru 20:22
Rudy: Amplituda to maksymalna wartość wychylenia z położenia równowagi, czyli ta liczba która stoi
przed sinusem. Nie należy rozumieć amplitudy jako różnicy pomiędzy najwyższym a najniższym
położeniem, tak jak się to rozumie np. w meteorologii.
wzór a który pytasz wygląda tak:
ω = 2 π f
gdzie ω to częstość (albo inaczej pulsacja) liczona w radianach a f to częstotliwość liczona w
Hertzach
7 gru 20:26
Rudy: | | rad | |
mała poprawka, ω jest podawana w radianach na sekundę czyli |
| |
| | s | |
Wynika on z zależności pomiędzy częstotliwością a okresem
7 gru 20:29
FanToms: Rozumiem rozumiem.
Skąd sie wziął cos w prędkosci liniowej?
7 gru 20:32
Rudy: jeszcze może ogólny wzór żebyś miał wszystko:
x(t) = A sin (ω * t + φ)
A − amplituda
ω − pulsacja, częstość kołowa
φ − faza początkowa
| | π | |
U Ciebie amplituda jest 0,1; pulsacja |
| ; faza jest 0 |
| | 2 | |
7 gru 20:33
FanToms: Rozumiem rozumiem.
Skąd sie wziął cos w prędkosci liniowej?
7 gru 20:33
Rudy: tak jak pisałem żeby mieć prędkość trzeba zróżniczkować drogę, czyli policzyć pochodną,
| | π | |
pochodną sinusa jest coinus razy pochodna funkcji wewnętrznej, stąd pojawiło się |
| przed |
| | 2 | |
cosinusem
7 gru 20:35
FanToms: oki i Dziękuje
7 gru 20:37