Uzasadnij, że |AC|=3(p{3}-1) i |DB|=3-p{3}.
nacix:

W kwadrat KLMN, którego bok ma długość 3, wpisano dwa trójkąty równoboczne w sposób pokazany na
rysuku. Uzasadnij, że |AC|=3(
√3−1) i |DB|=3−
√3.
3 wrz 20:26
PW: Wskazówka: dwie wysokości opisanych trójkątów dawałyby wysokość kwadratu, gdyby nie to, że
sumując wysokości trójkątów dwa razy liczymy długość odcinka AC.
3 wrz 20:56
nacix: a co z odcinkiem |DB|?
3 wrz 21:25
magik:
| | √3 | |
a = 3, 2b√3 = 3, b = |
| |
| | 2 | |
3 wrz 21:47
PW: Jest równoległy do podstawy trójkąta i wisi "w połowie kwadratu" (mam nadzieję, że umiesz to
uzasadnić powołując się na pewne symetrie).
Skoro wiemy jak dzieli wysokość przed chwilą policzoną, to i wiemy jaki jest stosunek jego
długości do długości podstawy (mówiąc prosto: podstawa małego trójkąta do podstawy dużego ma
się tak, jak wysokość małego do wysokości dużego).
3 wrz 21:50
Eta:
| | 1 | |
x= |
| √3 to |DB|=3−2x=............ |
| | 2 | |
3 wrz 21:52
wykazanko: Wykaż, że ten czworokąt jest rombem.
21 paź 13:10
Eta:
Długości boków są równe i przekątne są prostopadłe i mają różne długości
więc czworokąt jest rombem
21 paź 13:24