w trójkącie kąty...
z1o: W trójkącie kąty są równe x,y,z. Wyznacz miarę kąta z, wiedząc, że:
| | 3 | |
sin2x+sin2y=cos(x−y)cosz + cos2z + |
| |
| | 4 | |
3 wrz 20:03
Kacper:
Liceum?
3 wrz 20:09
Z1o: Tak
3 wrz 23:43
PW: Nikt się nie wyrywa, więc podpowiem.
cos(x−y) = cosxcosy+sinxsiny
cosz = cos(180°−(x+y)) = − cos(x+y) = −(cosxcosy−sinxsiny)
stąd
cos(x−y)cosz = − (cos2xcos2y − sin2xsin2y),
co po zamianie na same sinusy daje ładny rezultat pozwalający obliczyć cos2z z podanego
równania.
4 wrz 18:57
Mila:
Brak zainteresowania, a taka ładna podpowiedź.
5 wrz 20:47
z1o: Udało się, dziękuję
6 wrz 09:29