Rozwiąż nierówność
Th3Kris: 4x+1x+2 <
√2
mi wyszło x należy ( −2, 1/2)
Ktoś coś?
3 wrz 19:53
Th3Kris: Ktoś pomoże? myślę że popełniłem błąd i jest zły wynik
3 wrz 20:05
t: | 4x + 1 | |
| < √2, D = R\{−2} |
| x + 2 | |
| 4x + 1 − √2x − 2√2 | |
| < 0 |
| x + 2 | |
| (4 − √2) * x − (2√2 − 1) | |
| < 0 |
| x + 2 | |
| | 2√2 − 1 | |
(4 − √2)(x − |
| )(x + 2) < 0 |
| | 4 − √2 | |
| | 2√2 − 1 | | (2√2 − 1) * (4 + √2) | | 7√2 | |
(*) |
| = |
| = |
| |
| | 4 − √2 | | 4 − 2 | | 2 | |
3 wrz 20:18
5-latek : (4x+1)(x+2)<
√2(x+2)
2
4x
2+9x+2<
√2x
2+4
√2x+4
√2
4x
2−
√2x
2+9x−4
√2x+2−4
√2<0
(4−
√2)x
2+(9−4
√2)x+2−4
√2<0
a= 4−
√2
b= 9−4
√2
c= 2−4
√2
Ale sprawdz jeszcze raz bo rozwiazywalem on−line
3 wrz 20:22
daras: czesc @
5−latek a jak rozwiązujesz nie on−lne ?
3 wrz 20:26
5-latek : Witaj
daras 
Pisze sobie najpierw na kartce
3 wrz 20:38
Aga1.: Cześć@t
W odpowiedzi nie ma 7,bo
| 2√2−1 | | (2√2−1)(4+√2) | | 7√2 | |
| = |
| = |
| = |
| 4−√2 | | 16−2 | | 14 | |
Witaj 5−latek, Twoja metoda jest bardzo pracochłonna, gdzie jeszcze do końca zadania.
4 wrz 09:29
5-latek: Witaj
Aga1 
Pozdrawiam
Już dawno Cie nie było na forum
4 wrz 16:33
Aga1.: Zaglądałam nieraz jako gość. Nie tak dawno prawie ze wszystkimi zadaniami sobie radziłam, a
teraz wiele mnie przerasta. Czyżby tak bardzo zmienił się program i poziom?
4 wrz 19:39
5-latek: Alez skad .
Do dawnego poziomu i programu dużo brakuje
4 wrz 19:45
daras: Tak to jest , że nieużywany organ marnieje.
4 wrz 19:46
5-latek: Święta racja
4 wrz 19:47