Pomóżcie
Przemcio131997: Wykonaj działania, wynik doprowadź do najprostszej postaci. Podaj dziedzinę wyrażenia.
| x4+2x3−9x2−18x | |
| :(9x−x3) |
| x2+5x+6 | |
3 wrz 19:32
3 wrz 19:36
Przemcio131997: Nie rozumiem tego, nigdy takim sposobem tego nie robiłem.
3 wrz 20:09
olekturbo: Jeżeli tego nie rozumiesz to masz od tego wyjaśnienie
3 wrz 20:10
Przemcio131997: Nawet gdybym to zrobił to nauczycielka zauważy że nie robiłem tego sam bo ten sposób jest mi
nie znany.
3 wrz 20:14
olekturbo: to jaki znasz sposób
3 wrz 20:16
olekturbo: x4+2x3−9x2−18x = x4−9x2+2x3−18x = x2(x2−9) + 2(x2−9) = (x2−9)(x2+2)
9x−x3 = x(9−x2)
teraz sobie poradzisz
3 wrz 20:18
Przemcio131997: Dzięki
3 wrz 20:19
luna: pogrupuj, rozłóż na czynniki i skróć co się da
3 wrz 20:19