wzory skróconego mnożenia
koqsk: (4a2+3ab+3b2)/(a2−ab−2b2)=3
Wyznacz (a−b)/(a+b)
3 wrz 18:58
3 wrz 19:02
koqsk: Jakas wskazowka?
3 wrz 19:05
Eta:
dla a≠0 i b≠0 mianownik≠0 to możemy mnożyć obustronnie przez mianownik
4a
2+3ab+3b
2=3a
2−3ab−6b
2 ⇒ a
2+6ab+9b
2=0 ⇒(a+3b)
2=0 ⇒ a= −3b
| | a−b | |
stąd: |
| =............... dokończ |
| | a+b | |
3 wrz 19:08
pigor: ..., no to ...

dla M np. tak :
| 4a2+3ab+3b2 | |
| = 3 ⇔ 4a2+3ab+3b2= 3(a2−ab−2b2) ⇔ |
| a2−ab−2b2 | |
⇔ 4a
2+3ab+3b
2= 3a
2−3ab−6b
2) ⇔ a
2+6ab+9b
2=0 ⇔
⇔ a
2+2*a*3b+9b
2=0 ⇔ (a+3b)
2=0 ⇔ |a+3b|=0 i⇔
| | a−b | | −3b−b | | −4b | |
⇔ a+3b=0 ⇔ a= −3b ⇒ |
| = |
| = |
| = 2 ...  |
| | a+b | | −3b+b | | −2b | |
3 wrz 19:19