dla sprostowania, umieszczę pełny opis
AB || DC
|AB|=|DC|
DA || CB
|DA|=|CB|
jako, że przekątne dzielą się na pół, to:
|AC|=10
|AS|+|SC|=10
|AS|=|SC|
2|AS|=2|SC|=10
|AS|=|SC|=5
|DB|=6
|DS|+|SB|=6
|DS|=|SB|
2|DS|=2|SB|=6
|DS|=|SB|=3
Kąt DSA = Kątowi BSC = 40 stopni, czyli:
| 360 stopni − Kąt ASD − Kąt CSB | 360 stopni − 80 stopni | |||
Kąt DSC = Kątowi ASB = | = | = | ||
| 2 | 2 |
| 280 | ||
stopni = 140 stopni | ||
| 2 |
| ah | ||
Wzór na pole trójkąta = | ||
| 2 |
| 3*4 | ||
Pole trójkąta BSC = Pole trójkąta DSA = | = 6 | |
| 2 |

|CB| = |DA| = 4 
Trójkąt ABD (ale także trójkąt DCS)
a=4 (|AD|)
h=6 (|DB|)
| 6*4 | ||
P= | =12 | |
| 2 |
, allle pobawmy się dalej, bo zauwązyłem cóś
dziwnego
...)
|AB| = √|AD|2+|DB|2
|AB| = √16+36 = √52 = 2√13
Trójkąt ASB (ale także trójkąt DSC)
dzielimy go na dwa trójkąty (wysokośc)
a=2√13
h=?
| |De| | ||
h= | (z własności o odcinku łączącym środki dwóch boków) | |
| 2 |
)
więc
|DB|=a√3
6=a√3
| 6 | ||
a= | ||
| √3 |
| 6√3 | ||
a= | =2√3 | |
| 3 |
dla włąsnego bezpieczeństwa przepisz tylko do POLE RÓWNOLEGŁOBOKU JEST RÓWNE 24
dziękuję
bo nie widzę potrzeby zaokrąglania
ani w 1. ani w 2. przypadku
| 1 | ||
kątem α, pole powierzchni P = | d1d2sinα. | |
| 2 |
| 1 | ||
W tym zadaniu: P = | * 10 * 6 * sin40o = 30 * 0,6428 ≈ 19,3 | |
| 2 |