Równania
David: Cześc, bardzo proszę o pomoc w zadaniu, proszę o wytłumaczenie dlaczego tak

zaznaczę, że nie
miałem delty
a) x2 + 2x − 8 ≠ 0
b) x2 + x − 12 ≠ 0
c) x2 − 3x + x ≠ 0
d) x3 + x2 + x + 1 ≠ 0
Dzięki
3 wrz 17:10
olekturbo: d) x3+x2+x+1 = x2(x+1)+(x+1) = (x+1)(x2+1)
3 wrz 17:33
5-latek : jednak dalej chcesz żeby cie wszyscy widzieli ?
a) x2+2x−8≠0
(x+1)2−1−8≠0
(x+1)2−9≠0
(x+1+3)(x+1−3)≠0
x≠−4 lub x≠2
3 wrz 17:39
pigor: ...,
a) x
2+2x−8≠ 0 /+9 ⇔ x
2+2x+1≠ 9 ⇔ (x+1)
2≠ 3
2 ⇔ |x+1|≠ 3 ⇔
⇔ x+1≠ 3 i x+1≠ −3 ⇔
x≠ 2 i x≠ −4 ⇔
x∊R \ {2,−4} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d) x
3+x
2+x+1≠ 0 ⇔ x
2(x+1)+1(x+1)≠ 0 ⇔ (x+1)(x
2+1)≠ 0 ⇒
⇒ x+1≠ 0 , bo x
2+1 >0 dla x∊R ⇒
x≠ −1 ⇔
x∊R \ {−1}. ...
pokombinuj analogicznie z b), c) teraz sam

. ...
3 wrz 17:47
pigor: ..., nie x≠−4
lub x≠2
5−latku tylko niestety, bo − zwłaszcza tu −
− bardzo ważne jest, aby dać spójnik (koniunkcję) ...:
i , pozdrawiam . ...
3 wrz 17:54
5-latek : czesc
pigor 
Pozdrawiam
masz racje . ma być spójnik i
jestem trochę jeszcze rozkojarzony bo bezpośrednio z pracy gnałem do lekarza i niedawno
wrocilem do domu .
Przepraszam kolege .
3 wrz 17:57
pigor: ..., zdarza się najlepszym i nie przejmuj się, bo 90% "robi tu" toto
i potem najczęściej "wykłóca się " z N ...

"... a co to za różnica "

−−−−−−−−
ab=0 ⇔ a=0
lub b=0, zaś negacja (z prawa Morgana) ab≠0 ⇔ a≠0
i b≠0 .
3 wrz 18:13
5-latek : dzięki jeszcze raz
3 wrz 18:14
David: Dziękuje Wam

!
3 wrz 20:02