matematykaszkolna.pl
Jak obliczyć takie całki? metoda podstawienie i przez części. Czarnamagiacałek: Próbowałem ogarnąć całki ale doprowadziły mnie na granice załamania nerwowego, przeszukuje różne strony i po prostu czarna magia. Mógłby ktoś obliczyć takie całki i rozpisać w miarę bym mógł zobaczyć jak to się robi? Przez części: ∫xex dx Przez podstawienie: ∫xex2 dx W powyższym x jest do kwadratu tylko wyświetla błędnie x2
3 wrz 16:46
3 wrz 16:54
3 wrz 16:57
Czarnamagiacałek: Nie zauważyłem tego.. Poczułem się aktualnie jak totalny idiota ale już zaczynam to rozpracowywać poprosiłbym jeszcze o te drugie. Dziękuje oczywiście.
3 wrz 16:57
magik: ∫xexdx = xex − ∫1*exdx = xex + ex + C u = x v' = ex u' = 1 v = ex
 1 1 1 
∫xex2dx =

∫etdt =

et + C =

ex2 + C
 2 2 2 
 1 
x2 = t, 2xdx = dt, xdx =

dt
 2 
3 wrz 16:58
Czarnamagiacałek: W drugim niezbyt ogarniam skąd to wszystko wychodzi ale spróbuję to rozpracować. Tak czy inaczej dziękuję.
3 wrz 16:58
Lorak: Czarnamagiacałek, może pomocne będą filmiki na youtubie? A jest dość dużo, w których całki liczone są krok po kroku.
3 wrz 17:02
Adam: Ja sam od siebie polecam e−trapeza emotka
3 wrz 18:01
3 wrz 18:03
daras: e−trapez do zamiast opowiadać bajki i lamentować, weź Ty magiku coś poczytaj emotka
4 wrz 14:22
daras: tylko ze zrozumieniem , żebyś się nie okazał TI=totalny idiota te dwa przykłady to jest 2+2 całkowania
4 wrz 14:24
Lorak: e−trapez jest do dupy, bo?
4 wrz 15:09
daras: bo nie uczy myślenia
4 wrz 16:05
henrys: daras, myślenia nikt nie uczy...
4 wrz 16:10
daras: no to nie zmusza do myslenia, jak wolisz emotka to tak jak bierne ogladanie serialu w TV
4 wrz 16:28
daras: Oczywiście nie mam nic przeciwko autorowi tego e−cośtam, bo odwalił tytaniczną robotę, która przydałaby sie być może w Australii
4 wrz 16:30