Jak obliczyć takie całki? metoda podstawienie i przez części.
Czarnamagiacałek: Próbowałem ogarnąć całki ale doprowadziły mnie na granice załamania nerwowego, przeszukuje
różne strony i po prostu czarna magia. Mógłby ktoś obliczyć takie całki i rozpisać w miarę bym
mógł zobaczyć jak to się robi?
Przez części: ∫xex dx
Przez podstawienie: ∫xex2 dx
W powyższym x jest do kwadratu tylko wyświetla błędnie x2
3 wrz 16:46
3 wrz 16:54
3 wrz 16:57
Czarnamagiacałek: Nie zauważyłem tego..
Poczułem się aktualnie jak totalny idiota ale już zaczynam to rozpracowywać poprosiłbym jeszcze
o te drugie. Dziękuje oczywiście.
3 wrz 16:57
magik:
∫xe
xdx = xe
x − ∫1*e
xdx = xe
x + e
x + C
u = x v' = e
x
u' = 1 v = e
x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xex2dx = |
| ∫etdt = |
| et + C = |
| ex2 + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
x2 = t, 2xdx = dt, xdx = |
| dt |
| | 2 | |
3 wrz 16:58
Czarnamagiacałek: W drugim niezbyt ogarniam skąd to wszystko wychodzi ale spróbuję to rozpracować. Tak czy
inaczej dziękuję.
3 wrz 16:58
Lorak: Czarnamagiacałek, może pomocne będą filmiki na youtubie? A jest dość dużo, w których
całki liczone są krok po kroku.
3 wrz 17:02
Adam: Ja sam od siebie polecam e−trapeza
3 wrz 18:01
3 wrz 18:03
daras: e−trapez do

zamiast opowiadać bajki i lamentować, weź Ty magiku coś poczytaj
4 wrz 14:22
daras: tylko ze zrozumieniem , żebyś się nie okazał TI=totalny idiota
te dwa przykłady to jest 2+2 całkowania
4 wrz 14:24
Lorak: e−trapez jest do dupy, bo?
4 wrz 15:09
daras: bo nie uczy myślenia
4 wrz 16:05
henrys: daras, myślenia nikt nie uczy...
4 wrz 16:10
daras: no to nie zmusza do myslenia, jak wolisz

to tak jak bierne ogladanie serialu w TV
4 wrz 16:28
daras: Oczywiście nie mam nic przeciwko autorowi tego e−cośtam, bo odwalił tytaniczną robotę, która
przydałaby sie być może w Australii
4 wrz 16:30