pytanie
a: Oblicz sumę liczb od 1 do 20
Jak to zrobić na poziomie podstawowki ? czyli nie korzystając z ciągów
3 wrz 16:22
RJS:
wypisz sobie liczy i dodaj.
3 wrz 16:29
a: chodzi o to żeby w inny sposób
3 wrz 16:31
olekturbo: wzor gaussa (n+1)n
3 wrz 16:32
RJS:
Nie wypisuj, od razu dodawaj na kalkulatorze
3 wrz 16:32
PW: Ten "wzór Gaussa" trochę nie tak. Powstaje on z metody policzenia podwójnej zadanej sumy:
raz piszemy
1 + 2+ + 3+ ... + 20,
a pod spodem
20 + 19 + 18 + ... + 1.
Widać, że "w pionie" każda para daje 21. Par jest 20, a więc mamy 20·21, ale ... jest to
podwojona suma.
3 wrz 16:39
5-latek : | | n(n+1) | |
Suma liczb od 1 do n czyli Sn= |
| |
| | 2 | |
Można to udowodnić indukcyjnie
3 wrz 18:19
magik:

1 + 20 = 21, 2 + 19 = 21, ... , 10 − 11 = 21, takich sum jest 10, razem 21*10 = 210
3 wrz 18:29
x&y:
| | 10+11 | | 21 | |
S20= mediana *n , m= |
| = |
| , n=20 |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 18:37
x&y:
Sn= m*n
3 wrz 18:38