Odwieczny problem
olekturbo: 6:2(1+2) = ?
3 wrz 16:16
RJS:
Żaden problem...Takiego problemu już nie mają dzieci w 4 podstawówce.
=1
3 wrz 16:23
wd410: 9
3 wrz 16:23
olekturbo: RJS a 6:2*3 = 3*3 = 9 ?
3 wrz 16:25
RJS:
Najpierw mnożenie, potem dzielenie

I po kłopocie.
3 wrz 16:29
olekturbo: a nie jest tak że jeśli występuje tylko mnożenie i dzielenie, to najpierw wykonuje się to
działanie które jest pierwsze
3 wrz 16:32
3 wrz 16:33
olekturbo: ".... to poprawny wynik daje wykonywanie mnożeń, dzieleń, dodawań i odejmowań od lewej strony
do prawej "
3 wrz 16:35
Lorak: RJS, chyba wagarowałeś w 4 klasie
3 wrz 16:47
Mila:
RJS, działanie :
6:2*3 możesz zapisać tak:
| | 1 | |
6* |
| *3 i wtedy już nie masz problemu. |
| | 2 | |
3 wrz 17:13
RJS:
ok
3 wrz 17:13