suma ciągu
olekturbo: potrzebuje sumy ciągu 1+2+4+8+...+2n
3 wrz 15:52
PW: Zwykły ciąg geometryczny − wzór na sumę n+1 wyrazów.
a1 = 1, q = 2 wedle standardowych oznaczeń.
3 wrz 15:55
olekturbo: dzieki
3 wrz 15:56
J:
to ciąg geometryczny: a
1 = 1 i q = 2
| | 1− qn | | 1 − 2n | |
Sn = a1* |
| = |
| = 2n − 1 |
| | 1 − q | | −1 | |
3 wrz 15:58
olekturbo: J, źle. powinno na górze być 1−2n+1
3 wrz 15:59
J:
to spróbój policzyć S4 mom wzorem i Twoim ( gdzie twierdzisz ,ze ma być: 2+1)
i przekonasz się , kto ma rację
3 wrz 20:20
J:
..chochlik .... ( gdzie twierdzisz,ze ma być: 1 − 2n+1 )
3 wrz 20:21
olekturbo: Ok, zwracam honor

dzięki
3 wrz 20:24