logarytmy łatwe zadanko dla Was :D
SŁABIAK: Wyraz liczbę a za pomocą p = log 2.
a = log 0,04
3 wrz 15:42
J:
a = log4 − log100 = 2log2 − 1 = 2p − 1
3 wrz 15:45
daras: 0,04 = 4*10/sup>2}
4= 22
3 wrz 15:46
J:
upss . = 2p − 2 ... sorry
3 wrz 15:47
PW: 10
a+2 = 2
2
i logarytm o podstawie 2 z obu stron równości.
3 wrz 15:47
J:
a po co tak komplikować ?
3 wrz 15:48
PW: Korekta: logarytm o podstawie 10 oczywiście.
3 wrz 15:48
PW: Ja zawsze staram się stosować definicję logarytmu, już inaczej się nie nauczę.
3 wrz 15:49
J:
przecież to pół linijki: a = log4 − log100 = 2log2 − 2 = 2p − 2 = 2(p−1)
3 wrz 15:50
J:
to po co są wzory (twierdzenia) o logarytmach ?
3 wrz 15:51
PW: De gustibus ...
3 wrz 15:57