nierówność
asd: czy to jest dobrze?
| 2x | | x + 6 | |
| ≥ |
| /* (2−3x) |
| 2 − 3x | | x − 10 | |
| | 2x − 3x2 + 12 − 18x | |
2x ≥ |
| /* (x−10) |
| | x − 10 | |
2x
2 − 20x ≥ −3x
2 − 16x + 12
5x
5 − 4x −12 ≥ 0
Δ = 256
pierw z Δ = 16
x1 = −6/5
x2 = 2
xE (−
∞, −6/5> v <2, +
∞)
?
3 wrz 15:35
asd: chociaż powinienem pomnożyć przez te oba nawiasy, ale one mają być do kwadratu, prawda? bo
właśnie teraz tak zauważyłem
3 wrz 15:36
J:
źle ... nie możesz mnożyć obustronnie przez: (2 − 3x)
3 wrz 15:36
asd: więc jeżeli tak to jest, to znów głupi mój błąd, ale przynajmniej wiedziałbym że to o to
własnie chodzi
3 wrz 15:36
ICSP: 
Po ustaleniu dziedziny jeśli chcesz mnożyć to mnożysz zarówno przez (2 − 3x)
2 jak i (x − 10)
2
3 wrz 15:37
asd: a lewą stronę najpierw przez (2−3x)2, a pozniej z drugą to samo przez (x−10)2?
3 wrz 15:37
J:
zresztą, przez: (x − 10) też nie
3 wrz 15:37
asd: tak tak, dziedzinę wyliczyłem równieź (10 oraz 2/3)
3 wrz 15:38
asd: czyli najpierw wszystko na lewą stronę, a później mnożę przez oba nawiasy do kwadratu?
3 wrz 15:39
asd: pomnożyłem to, to jakieś kosmiczne liczby powychodziły
3 wrz 15:52
olekturbo: wyznacz dziedzine wez na lewą stronę wszystko i znajdz wspolny mianownik.
3 wrz 15:54
asd: dobrze, też właśnie akurat patrze to nie wiem czemu od razu to pomnożyłem zamiast znaleźć
wspolny mianownik

teraz już wiem jak to zrobić, dziękuję
3 wrz 15:56