logarytmy
ddd: Oblicz:
9log64 4 + 0,5log27 3 =
prosze o pomoc
3 wrz 15:29
J:
zapis niejasny
3 wrz 15:31
ddd: w pierwszym wyrazie powinnobyc log64 , a w drugim log27
3 wrz 15:32
3 wrz 15:33
J:
9log64 +0,5log27 = ...tak ?
3 wrz 15:33
J:
| | 1 | |
skorzystaj ze wzoru: logab = |
| |
| | logba | |
3 wrz 15:35
pomocnicza zmienna t: 64
x = 4
2
6x = 2
2
6x = 2
27
x = 3
3
3x = 3
1
3x = 1
| | 1 | | 27 | |
9*3 + 0,5 * |
| = 27 * 1/6 = |
| |
| | 3 | | 6 | |
3 wrz 15:35
ddd: pomocnicza w odpowiedziach jest wynik 3 xD
3 wrz 15:36
J:
| | 9 | | 1 | | 9 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | log464 | | 2log327 | | 3 | | 6 | |
3 wrz 15:43
daras: chłopaki sie domyślaja i wysilaja a nie wiadomo jaki jest wsad

ja bym takie posty omijał szerokim łukiem..
3 wrz 15:44
daras: ddd zastosuj "edytuj post' przed wciśnieciem ENTER, inaczej twoje posty będa do dddupy
3 wrz 15:45