Liczby zespolone
zespolona: Heeeej wam!
Mam pytanie o liczby zespolone
Jak obliczam zadania z liczb zespolonych i juz jestem przy samym koncu tzn obliczam Z1 i Z2 to
liczac dalej musze skorzystać ze wzorow na podstawowe dzialania na liczbach zespolonych
prawda?
I mam pytanie co do jednego przykadu z
2+(5−3i)z+10−5i=0
pierwiastek=+−(5+i)
i z tego po podstawieniu uzyskalem:
z1=−5+i
z2=2i
W ksiazce jest zupelnie inny wynik dlatego pytam bo nie wiem gdzie jest blad
3 wrz 14:48
J:
to pokaż obliczenia
3 wrz 14:52
zespolona: no to tak:
Δ=√−24−10i
z tego wyszlo ze
x4−24x2−25=0
podstawiam t2
z tego
t2−24t−25=0
√Δ=26
t1=−1
t2=25
z tego
x2=−1
x2=25 −−−> x1=5 i x2=−5
√Δ=+−(5+i)
3 wrz 14:57
ICSP:
uwzględniłeś/aś
czerwony minus ?
3 wrz 15:05
ICSP: Poprawiony wzór :
| | −b ± √−1/a * R(p , p') | |
z = |
| |
| | 2a | |
gdy tylko p(z) = az
2 + bz + c i oczywiscie a ≠ 0
3 wrz 15:08
zespolona: tak
3 wrz 15:08
zespolona: zostal uwzgledniony
3 wrz 15:09
PW: Δ = (5−3i)
2 − 4(10−5i) = 25−30i−9−40+20i = −24−10i = −(24+10i) = −(5+i)
2 = i
2(5+i)
2, po
prostu − zbyt skomplikowane rachunki uprawiasz

Delta nie jest kwadratem takiej liczby jak napisałeś
3 wrz 15:16
ICSP: nie wiem dlaczego ale oznaczyłeś swoją liczbę zespoloną jako :
y + xi.
wtedy x1 = 5 ⇒ y1 = −1 oraz x2 = −5 ⇒ y2 = 1
mamy zatem :
√Δ = { −1 + 5i , 1 − 5i}
3 wrz 15:18
zespolona: Nie wiem robie wedlug schematu ksiazki wszyskie inne przyklady sie zgadazaja z wynikami (a 5
zrobilem) tylko ten sie nie zgadza
3 wrz 15:39
ICSP: rozpsiz mi to wszystko powoli wraz z odstawieniem i układem równań
3 wrz 15:41
zespolona: nie da rady tutaj wrzucic zdjecia?
3 wrz 15:42
PW: A przeczytałeś to co piszemy o 15:16 i o 15:18?
3 wrz 15:42
ICSP: tylko poprzez zewnętrzne strony
3 wrz 15:42
zespolona: tak (tylko jak wyzej napisalem robie wedlug schematu z ksiazki)
3 wrz 15:43
zespolona: Czyli jak?
3 wrz 15:44
3 wrz 15:45
luna:
z1=−2−i,
z2=−3+4i
Taki masz mieć wynik?
3 wrz 15:49
PW: A jak się uparł, żeby stosować schematy ...
Przeczytaj uważnie co piszę o 15:16 − jak policzyć pierwiastek z Δ nie tworząc jakiegoś
koszmarnego równania czwartego stopnia, litości!
3 wrz 15:53
zespolona: Taaak LUNA!
3 wrz 15:56
zespolona: Wysleesz mi rozwiazanie?
3 wrz 15:56
luna: 
to jak policzyłeś deltę, to policz jeszcze pierwiastki
3 wrz 15:57
PW: Niektórym nie można pomóc.
3 wrz 15:59
zespolona: Tylko , ze wlasnie pierwiastki wyszly mi
z1= −5+i
z2=2i
Gdzie mam blad?
3 wrz 16:01