matematykaszkolna.pl
Nietypowe równanie trygonometryczne Kraterek: Dane jest równanie f(sinx) = 1, gdzie f(x) = 2x2+x. Wówczas: a) równanie ma dokładnie dwa pierwiastki b) równanie ma nieskończenie wiele pierwiastków
 π 
c) |x1 − x2| >

2 
Wydaje mi się, że sinx, wówczas wychodzi nieskończenie wiele rozwiązań, czyli odpowiedź b i to się zgadza. Jest to jednak test wielokrotnego wyboru i jeśli nie zaznaczam rozwiązania c − bo według mnie pozostaje w sprzeczności z b, to wyskakuje błąd. Czy ktoś może podpowiedzieć kto ma rację, autor testu czy ja? emotka
3 wrz 10:32
J: rozwiązujesz równanie: 2(sinx)2 + sinx = 1
3 wrz 10:36
J: odp: b i c
3 wrz 10:51
Kraterek: J Dobra, tyle to ja wiem, ale popatrz proszę na moje pytanie. Rozwiązuję w tym przypadku ze względu na sinx czy na x? I jak to się ma do faktu, że ma wyjść odpowiedź zarówno b, jak i c?
3 wrz 10:52
Kraterek: J Jak może wyjść jednocześnie b i c? Jakie x1 i x2 bierzemy wówczas pod uwagę?
3 wrz 10:53
Benny: @J no właśnie się tak nad tym zastanawiałem. Rozwiej moje wątpliwości. Mamy
 3 π 5 
x1=

π+2kπ i x2=

+2kπ lub x2=

π+2kπ no i gdy weźmiemy drugą serie to
 2 6 6 
nierówność nie zachodzi. Co jest błędne w tym rozumowaniu?
3 wrz 10:55
Kraterek: Benny Chwila, uporządkujmy. Rozwiązania takie jak napisałeś wychodzą wówczas, gdy uznamy, że rozwiązujemy ze względu na x, a nie na sinx. Wtedy jest nieskończenie wiele rozwiązań. Gdy
 1 
uznajemy, że rozwiązujemy ze względu na sinx, wówczas są dwa rozwiązania: −1 i

− w
 2 
pierwszym poście napisałam błędnie. Czyli byłyby dwa pierwiastki. Według mnie tylko a. Ogólnie to się kupy nie trzyma. Może ktoś ma na to pomysł?
3 wrz 11:02
J: no racja ... nieskończenie wiele rozwiązań:
 π 5 3 
x1 =

+ 2kπ lub x2 =

π + 2kπ lub x3 =

π + 2kπ
 6 6 2 
( chyba ,że jest ograniczone jakimś przedziałem )
3 wrz 11:03
J: tylko odpowiedź b , bo c wyklucza istnienie: x3
3 wrz 11:05
J: albo ... autor w odpowiedzi c miał na myśli dowolną parę ( z trzech grup ) , a wtedy odpowiedź c jest też prawidłowa , bo: I150 − 30I > 90 i I270 − 30I > 90 i I270 − 150I > 0
3 wrz 11:34