Nie wiem co dalej.
Kamil: Witam,
podczas rozwiązywania zadania doszedłem, do takiego zapisu:
8cos2x+sin2x=0
Nie wiem, co zrobić z tą 8 aby skorzystać z 1 trygonometrycznej.
Ktoś jest w stanie pomóc w tym zadaniu?
3 wrz 09:56
J:
cos2x = 1 − sin2x
3 wrz 10:24
Kamil: zapomniałem dodać, że to wszystko mam pod całką oznaczoną w granicach <0,π>, ale
przekształceniu które mi podałeś, dochodzę do:
8−7sin2x=0
I teraz jak to ruszyć?
3 wrz 10:44
J:
napisz treść zadania
3 wrz 10:50
Kamil: | | x2 | |
Oblicz całkę krzywoliniową ∫(3x2−y)dx+xdy, jeśli obszar K jest łukiem elipsy |
| +y2=1 |
| | 4 | |
zawartym w półpłaszczyźnie y≥0, o początku (−2,0) i końcu (2,0)
3 wrz 11:04
J:
nie wiem jak otrzymałeś to wyrażenie podcałkowe , ale:
| | 1 | | 1 | |
∫sin2xdx = − |
| sinxcosx + |
| x + C |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 11:44
Kamil: a jakie zastosowałeś podstawienie?
x(t)=2cost
y(t)=sint
t∊<0,π>
?
3 wrz 11:59
J:
chyba sie nie rozumiemy ... pokazałem Ci tylko, jak rozwiązać: ∫(8cos2x + sin2x)dx ,
bo przecież o to pytałeś
3 wrz 12:04
J:
co do parametryzacji,przyjmij:
x(t) = 2sint
y(t) = cost
3 wrz 12:09
J:
pomyłka:
x = 2cost
y = sint
3 wrz 12:12
J:
sorry ... miałeś dobrze:
x = 2sint
y = cost
x ∊ <0,π>
3 wrz 12:20
Kamil: ok, dzięki
3 wrz 12:31
J:
znowu chaos:
x = 2cost , dx = − 2sint
y = sint , dy = cost
(3x2 − y)dx + xdy = (3*4cos2t − sint)*(−2sint) + 2cost*cost =
= −24cos2tsint + 2sin2t + 2cos2t = 2 − 24cos2t*sint
3 wrz 12:34