całki
bimbam: oblicz całkę
| | x−1 | | x−1 | |
∫ |
| = ∫ |
| |
| | 4x2−4x+1 | | (2x−1)(2x−1) | |
licząc ją poprzez rozkład na czynniki liniowe / ułamki proste wychodzi mi, że
x−1=A(2x−1)+B(2x−1)
A2+B2=1
−A−B=−1
czyli sprzeczność
2 wrz 23:50
stary piernik:
Źle, nie idź ta drogą
2 wrz 23:52
bimbam: wiem, że źle
Którędy zatem iść
2 wrz 23:56
bimbam: wiem, że źle
Którędy zatem iść
3 wrz 00:00
stary piernik:
To pytanie niemal egzystencjalne
3 wrz 00:03
daras: | | 1 | | 1 | |
..= − |
| +1/4 ln|2x−1| + |
| |
| | 4(2x−1) | | 2(2x−1) | |
3 wrz 00:14
daras: chyba coś koło tego trzeba pochodzić
3 wrz 00:14
pigor: ... , źle rozkładasz, zrób to tak :
| x−1 | | x−1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| = itd. ...  |
| 4x2−4x+1 | | (2x−1)2 | | (2x−1) | | (2x−1)2 | |
3 wrz 00:31
bimbam: znalazłem takie rozwiązanie
czy tutaj rozbijam tą całkę na dwie
ale wtedy nie wyjdzie mi ten logarytm
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ln I4x2−4x+1I − |
| ∫ |
| |
| 8 | | 2 | | 4x2−4x+1 | |
3 wrz 00:36
bimbam: pigor dlaczego tam jest drugi nawias w drugiej potędze
3 wrz 00:37
Eta:
| | t−1 | | 1 | |
2x−1=t , x−1= |
| , dx= |
| dt |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | t−1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
|
| dt = |
| ∫( |
| − |
| )dt = |
| (ln|t|+ |
| )+C= |
| | 4 | t2 | | 4 | | t | | t2 | | 4 | | t | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (ln|2x−1|+ |
| ) +C |
| | 4 | | 2x−1 | |
3 wrz 00:44
bimbam: mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego źle rozłożyłem na ułamki tą całkę

Dzięki Eta
3 wrz 00:50
pigor: ..., dużo mądrzejsi ode mnie tak robią ...

, a ja
korzystam z ich rady i tak tu A=
12, B= −
12, wtedy masz
ten "swój" logarytm
| | 2dx | | dx | |
....= 14 ∫ |
| − 12 ∫ |
| = 14ln|2x−1| ... itd. ...: |
| | 2x−1 | | (2x−1)2 | |
3 wrz 00:51
pigor: ..., dlatego, bo Twój rozkład nie ma sensu ; czego się spodziewasz
mając 2 "ułamkI" o takim samym mianowniku liniowym 2x−1
3 wrz 00:53
bimbam: 
?
3 wrz 00:54
bimbam: myślałem, że jak jest (2x−1)2 to jest to równe (2x−1)(2x−1)
3 wrz 00:55
pigor: ... , jeśli już, to musiałbyś szukać takiego rozkładu :
| A | | Bx+C | |
| + |
| , ale zapewniam, że wtedy tu |
| 2x−1 | | (2x−1)2 | |
i w analogicznych przypadkach wyjdzie B=0 , ...

a najlepiej
to poczytaj sobie co nieco o rozkładzie na ułamki proste
3 wrz 01:02
bimbam: właśnie to robię

Dzięki za pomoc
3 wrz 01:05
3 wrz 01:06
daras: takie to śa te kursy Youtubowe, tak jak kiedyś kursy telewizyjne dla rolników
czy nie widzisz,ze podałem ci prawidłowe rozwiązanie o 0:14 ?
to samo η napisała pół godz później
3 wrz 11:44
daras: celowo nie wyciągałem 1/4, żebyś zauważył, że pierwsze dwa składniki to rozwiązania całek:
| | xdx | | dx | |
∫ |
| oraz −∫ |
| |
| | (2x−1)2 | | (2x−1)2 | |
3 wrz 11:49
bimbam: YouTube ma pomóc w wytłumaczeniu problemów z matmy elementarnej, choć są też filmy z MIT, więc
nie wiem o co Ci chodzi z ich poziomem.
Każdy wybiera poziom i zagadnienie, które go aktualnie interesuje.
Wracając do całki. Rozwiązałem ją sposobem, który pokazała Eta
Sposób, który ja o 0:36 zapytałem, doprowadził mnie do postaci takiej
| 1 | | 1 | 1 | |
| ln I(2x−1)2I + |
|
| + C |
| 8 | | 4 | 2x−1 | |
| | 1 | |
nie wiem jak przekształcić |
| ln I(2x−1)2I |
| | 8 | |
na
| 1 | |
| ln I(2x−1)  |
| 4 | |
Pomógłby ktoś
3 wrz 17:55
Mila:
lna2=2ln|a|
ln|2x−1|2=2log|2x−1|
3 wrz 18:16
bimbam: rozumiem. Dzięki
3 wrz 18:49
bimbam: mam jeszcze pytanie
W dziale Całki funkcji wymiernych autor zbioru pisze, że
Jeżeli w mianowniku ułamka prostego znajduje się wyrażenie stopnia pierwszego lub jego potęga,
to w liczniku piszemy stałą.
Jeżeli w mianowniku jest wyrażenie
nieprzywiedlne stopnia drugiego lub jego potęga, to w
liczniku piszemy dwumian stopnia pierwszego.
Znalazłem w necie, że wielomian nieprzywiedlny to wielomian, który w danym ciele nie daje się
przedstawić w postaci iloczynu wielomianów stopnia niższego
Czy mógłby wytłumaczyć o co chodzi z tym wyrażeniem nieprzywiedlnym stopnia drugiego
3 wrz 18:59
daras: np x2 +2 nie da sie już prościej zapisać
3 wrz 19:34
daras: czyli metody rozkładu na ułamki proste jednak ci nie wytłumaczyli na tym MIT kursie
3 wrz 19:35
3 wrz 19:35
bimbam: daras, mam pytanie do Ciebie

Pytam uprzejmie − co chcesz udowodnić swoimi coraz mniej przystającymi do Twojego wieku wpisami

Domniemywam, że jesteś nauczycielem matematyki i masz te ...dzieści albo może ...dziesiąt lat

Czy na prawdę myślisz, że to co piszesz jest zabawne

Na matematyka.pl dostałbyś już dawno zakaz wjazdu albo co najmniej ostrzeżenie.
Chcesz wykazać, że umiesz matematykę lepiej ode mnie albo od większości młodych użytkowników
tego forum

Oczywiście, że znasz matmę lepiej ode mnie i wielu osób tu zaglądających. Tylko jest jedno
"ale" − my nie kończyliśmy matematyki, czy innego kierunku, dzięki któremu masz 3 literki
przed nazwiskiem.
Jak jesteś taki kozak, to hm... pokaż co potrafisz wśród osób równych wykształceniem sobie
Zajmij się np tymi zagadnieniami
https://pl.wikipedia.org/wiki/Problemy_milenijne
Podobno niezły pieniądz można zarobić. Zastanów się daras.
Ale żeby zabrać się za to co podałem w linku, trzeba najpierw zrozumieć publikacje na poziomie
np Waltera Rudina, a tu być może masz pewne braki
3 wrz 20:25
Mariusz:
Możesz liczyć przez części
| | x−1 | | 1 | x−1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | (2x−1)2 | | 2 | 2x−1 | | 2 | | 2x−1 | |
| | x−1 | | 1 | x−1 | | 1 | | 2 | |
∫ |
| dx=− |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | (2x−1)2 | | 2 | 2x−1 | | 4 | | 2x−1 | |
| | x−1 | | 1 | x−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| + |
| ln|2x−1|+C |
| | (2x−1)2 | | 2 | 2x−1 | | 4 | |
Jeśli mianownik ma pierwiastki wielokrotne to możesz
wydzielić część wymierną całki metodą Ostrogradskiego
Wreszcie ktoś poznał kim są darasy
5 wrz 16:01