Twierdzenie sinusów
Witam:

Mam problem z zadaniem, nie wiem gdzie robię błąd i wychodzą mi złe obliczenia...
|AB| = 12cm
|∡CAB| = 30
°
|∡ABC| = 45
°
Moje obliczenia:
| 12 | | 12 | | 12 | |
| = |
| = |
| |
| sin105° | | sin(60° + 45°) | | sin60° cos45° + sin45° cos60° | |
Nie wiem co dalej i co zrobiłem źle, proszę o pomoc
2 wrz 23:02
stary piernik:
2 wrz 23:23
stary piernik:
to jest zadanie z poziomu 2 klasy gimnazjum
2 wrz 23:32
stary piernik:
x(
√3 + 1) = 12
| | 12 | |
x = |
| = 6(√3 − 1) |
| | √3 + 1 | |
2 wrz 23:35
Eta:
Bardzo ładnie "pierniczku"
2 wrz 23:39
stary piernik:
Tylko bez komplementów
2 wrz 23:40
Mila:
Wszystko dobrze, ale może tak Ci będzie łatwiej dokończyc:
a*sin(105
o)=12*sin(30
o)
a*(
√6+
√2)=24 /*(
√6−
√2)
a*(6−2)=24(
√6−
√2)
4a=24(
√6−
√2
a=6(
√6−
√2)
=========
a*sin(45
o)=b*sin(30
o)
| | √2 | | 1 | |
6*(√6−√2)* |
| =b* |
| /*2 |
| | 2 | | 2 | |
6*(
√12−2)=b
b=6*(2
√3−2)
b=12*(
√3−1)
===========
2 wrz 23:40
Eta:
Po co wyciągać "armatę"
2 wrz 23:41
stary piernik:
A jednak niektórzy wolą utrudniać to co jest proste.
2 wrz 23:41
Eta:
2 wrz 23:42
stary piernik:
2 wrz 23:42
Mila:
Autor chciał przećwiczyć zastosowanie tw. sinusów.
2 wrz 23:43
Mila:
Widzę ostatnio, że kilku osobom ciągle coś z mojej strony przeszkadza.
Czas na zmiany.
2 wrz 23:44
Benny: Kobieta zmienną jest
2 wrz 23:45
Eta:
Może "ćwiczyć" mając miary kątów : 55
o i 35
o ( ale nie w takim przypadku!
Uczmy myślenia ! a nie schematów!
2 wrz 23:47
Witam: Bardzo dziękuje Mila.
3 wrz 00:32
Witam: Zadanie miało na celu przećwiczyć umiejętność zastosowania twierdzenia sinusów, więc nie jest
to moja wina że musiałem rozwiązywać to schematycznie a nauczyciela który kazał tak to zadanie
wykonać.
3 wrz 00:55
Eta:
To słabego masz nauczyciela
3 wrz 01:09
Eta:
A co będzie jak takie zadanie w przyszłości trafi Ci się na maturze?
Też będziesz go rozwiązywał w/g kaprysów Twojego nauczyciela?
Widzisz ile czasu zajmują wtedy obliczenia? a czas na maturze jest na wagę złota
3 wrz 01:14