Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij ze a_{n}=2n-1
bolek amator: a1=1
an+1= an+2
Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij ze
an=2n−1
2 wrz 22:29
Mariusz:
Sprawdź czy zachodzi dla n=1
Załóż że zachodzi dla pewnego n=k
Sprawdź czy zachodzi dla n=k+1
5 wrz 16:09
J:
nonsens
5 wrz 16:15
J:
sorry .. nie doczytałem całej treści zadania
5 wrz 16:17
x&y:
Wyciąganie "armaty" do zabicia muszki

a
n+1−a
n=2 =r dla ciągu arytmetycznego i a
1=1 to a
n= 1+(n−1)*2=
2n−1
5 wrz 16:19
Mariusz:
a
n=a
n−1+2 n>=2
∑a
nx
n=∑a
n−1x
n+∑2x
2
| | 2x2 | |
(∑anxn−x)=x∑an−1xn−1+ |
| |
| | 1−x | |
| | 2x2+x−x2 | |
(1−x)∑anxn= |
| |
| | (1−x) | |
| | x2+x | | x(x−1)+2x | |
∑anxn= |
| = |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
| d | | −1 | |
| ∑xn=∑nxn−1=− |
| |
| dx | | (1−x)2 | |
A(x)=∑(2n−1)x
n
a
n=(2n−1)
Gdyby tex był dostępny byłoby czytelniej
5 wrz 16:31
Mariusz:
x&y tak ale indukcja jest wymagana treścią zadania
Skąd wziął się wzorek pokazałem używając funkcji tworzących
5 wrz 16:34