Funkcja kwadratowa, potęgi
ciemny: Witam Was drodzy forumowicze, czy pomoglibyście mi rozwiązać końcową część zadania? Utknąłem
prawie na samym końcu i nie jestem w stanie sobie z tym poradzić.
22m−2m−56=0
2 wrz 21:54
ciemny: Czy mogę za 2m podstawić zmienną t ? i wtedy będę miał t2−t−56=0 ?
2 wrz 21:58
5-latek : 2m=t
t2−t−56=0
2 wrz 21:58
5-latek : Ale chyba trzeba zrobić zalozenie co do t ze t≥0
2 wrz 21:59
ciemny: dziękuje
2 wrz 22:01
PW: Większe od zera.
2 wrz 22:03
5-latek : Dzieki
PW za poprawe
2 wrz 22:05
ciemny: t1=8 lub t2=7
2m=8 v 2m=7
23=8 v
m=3
jak mogę to dokończyć?
2 wrz 22:06
ciemny: aaa dobra, mój błąd t2=−7, a "t" ma być większe od zera
2 wrz 22:09
ciemny: zaćmienie
2 wrz 22:09
5-latek : lub m= log27
2 wrz 22:12
5-latek : Skoro t2=−7 to nie ma rozwiązania
2 wrz 22:14
dawas:
Bez tego namolnego podstawiania to już się nie da?
(2m)2 − 2m − 56 = 0 i 2m > 0
(2m + 7)(2m − 8) = 0
2m = −7 odpada lub 2m = 8 a więc m = 3
2 wrz 22:18