matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
tuk:
2
Wykaż, że ciąg (
√
7
−3,
√
7
,
) jest ciągiem arytmetycznym
3−
√
7
teza:
2
√
7
−3 +
3−
√
7
√
7
=
2
36−12
√
7
po obliczeniu prawej strony dochodzę do wyniku:
co nie zgadza mi się z
3−
√
7
lewą stroną
2 wrz 21:35
5-latek :
2
6+2
√
7
=
=3+
√
7
(po usunieciu niewymierności
3−
√
7
2
2
√
7
P=
=
√
7
2
2 wrz 21:55
olekturbo:
c−b = b−a
3 wrz 16:05