ciągi
%: Ciąg (−1,x1,x2) jest geometryczny o wyrazach całkowitych. Wyrazy x1, x2 ciągu są miejcami
zerowymi funkcji kwadratowej określonej wzorem f(x)=−2x2+nx−5n−6.Wyznacz n
2 wrz 20:44
%: dobrze napisane a ciąg(−1,2,−4)?
2 wrz 20:55
2 wrz 20:58
J:
no to w czym masz problem ?
2 wrz 20:59
J:
f(2) = 0 ... i stąd oblicz : n
2 wrz 21:01
%: jak szukać x1, x2
2 wrz 21:01
Eta:
Ano tak,źle pomyślałam nie uwzględniłam x2<0 ( sorry
2 wrz 21:06
Benny: Spróbuj wzorami Viete'a. Odpowiedź podana przez Ciebie jest zła.
2 wrz 21:14
luna: a n∊N ?
2 wrz 21:17
%: to był przykład z tym ciągiem odp to x1=3 x2=9
2 wrz 21:22
luna: może można ładniej, ale tak mi przyszło do głowy

x
1=−q,
x
2=−q
2
x
1x
2=q
3∊Z
−2q−2q
2=n
5n+6=2q
3
−10q−10q
2+6−2q
3=0
q
3+5q
2+5q−3=0
2 wrz 21:38
Mila:
To bardzo ładny sposób
2 wrz 22:41
Eta:
ok
2 wrz 22:47