zadania pod rozszerzenie
Kotek: √2 (2−2√2)2+√2 (2+2√2)2=
w nawiasie mozna wykorzystać wzory skorconego mnożenia ale jak potem włączyć całe wyrażenie pod
jeden pierwiastek?
2 wrz 18:51
luna: √2(|2−2√2|+|2+2√2|)=...
wiesz dlaczego?
2 wrz 18:58
Kotek: nie mam pojęcia
2 wrz 19:04
RJS:
Skorzystaj z własności wartości bez.
2 wrz 19:05
Kotek: obliczyłam to inną metodą bo po wykorzystaniu wzorów skóconego mnozenia mozna było zapisać
kolejny √4+2√2 do kwadratatu na koniec cały wynik wyszedł 8
2 wrz 19:07
luna:
2 wrz 19:10
5-latek: Post 2.09 18:58
Korzystamy z tego ze √a*b= √a*√b
następnie z tego ze √x2= |x|
Potem wylaczamy wspólny czynnik przed nawias
Korzystamy z tego ze |a−b|= |b−a|
2 wrz 19:21